hity na MAXXa
hity na MAXXa

Rakotwórcze produkty z codziennej diety. Tego unikaj

Na które produkty z codziennej diety powinniśmy zwracać szczególną uwagę? Dietetyk ostrzegł przed tymi, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Co znalazło się na liście?

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Najbardziej rakotwórcze produkty

W dobie żywności wysoko przetworzonej, w której znaleźć można masę konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, warto czytać etykiety. Zapoznanie się ze składem może uchronić nas przed zakupem szkodliwego produktu. Michał Wrzosek, znany dietetyk działający w mediach społecznościowych zwrócił uwagę na artykuły, po które sięgamy na co dzień. W nich mogą czaić się składniki mogące zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Które produkty z codziennej diety są najbardziej rakotwórcze?

Mięso, alkohol i... herbata

Dietetyk na pierwszym miejscu w rankingu rakotwórczości postawił alkohol. Ten popularny w Polsce produkt ma potwierdzony badaniami szkodliwy wpływ na cały organizm, w tym również rakotwórczość. Choroba może rozwinąć się nie tylko w wątrobie, ale i gardle, krtani i jamie ustnej. Uważać powinniśmy również na mięso czerwone, a przede wszystkim na przetworzone – WHO szacuje, że 50 g takiego produktu dziennie zwiększa szansę zachorowania na raka jelita grubego o 18%.

Rakotwórczy jest również akrylamid – substancja obecna w przetworach z ziemniaków. Znajdziemy go więc we frytkach i czipsach, choć dodaje się go także do wszelkiego rodzaju ciastek i herbatników. Aby skutecznie uniknąć szkodliwego dodatku, warto ograniczać te produkty kupowane w sklepach.

Dużym zaskoczeniem, o którym wspomniał dietetyk, jest herbata. Chodzi o to, aby nie wypijać jej bardzo gorącej, bo może to przyczynić się do rozwoju płaskonabłonkowego raka przełyku. Najlepiej poczekać, aż napój osiągnie temperaturę niższą niż 60 stopni Celsjusza.

Przepisy na shoty witaminowe. Popraw swoją odporność!
Witaminowe shoty to świetny sposób na uzupełnienie organizmu w kluczowe składniki odşywcze. Są proste w przygotowaniu i moşna je pić o kaşdej porze dnia.

Oceń ten artykuł 0 0