Świąteczne specjały od Magdy Gessler na warszawskim jarmarku
Choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze kilka tygodni, to w niektórych polskich miastach już otworzyły się jarmarki świąteczne. Warszawiacy od 23 listopada mogą odwiedzać stragany zapełnione pysznościami i pamiątkami. Jednym z wystawców jest restauracja Magdy Gessler „U Fukiera”. Portal Wirtualna Polska opisał, jak prezentują się ceny na ich stanowisku. Nie jest tanio.
Za kubeczek grzańca klasycznego, trzeba zapłacić 25 zł. 5 zł tańsza jest opcja bezalkoholowa. Prosecco wytrawne kosztuje 33 zł, a wino domowe wytrawne 35 zł. Dostępna jest również zwykła herbata za 16 zł oraz opcja z nalewką pigwową za 25 zł.
„U Fukiera” na jarmarku oferuje kilka typowo świątecznych specjałów do jedzenia. Znajdziemy tam:
- barszcz czerwony w kubku – 17 zł,
- podsmażanego pieroga z kapustą i grzybami – 10 zł,
- bigos staropolski z mięsem i grzybami na czerwonym winie – 25 zł,
- gulasz cielęcy lekko pikantny – 30 zł,
- kiełbasę serwowaną z tartym chrzanem i musztardą – 25 zł,
- kiełbaski białe – 25 zł.
Nie zabrakło również czegoś na słodko. Magda Gessler proponuje porcję piernika ze śliwkami za 15 zł oraz gorącą czekoladę za 22 zł.
Magda Gessler w telewizji
Magda Gessler od lat związana jest nie tylko z gastronomią, ale i show-biznesem. Kobieta przez dłuższy czas zajmowała się także sztuką – jest absolwentką Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynarda, gdzie studiowała malarstwo. Gessler jest właścicielką oraz współwłaścicielką kilku restauracji, a najbardziej znanym lokalem jest warszawski „U Fukiera”. W 2010 roku w telewizji TVN rozpoczęła się emisja programu „Kuchenne rewolucje”, gdzie restauratorka odwiedza upadające lokale i przeprowadza metamorfozę. Udziela się również w polskiej wersji formatu „MasterChef”.