W środę, 21 sierpnia 2019 roku, swoje 31. urodziny obchodzi Robert Lewandowski. Piłkarz 9 lat temu wyruszył na podbój Bundesligi i obecnie gra na pozycji napastnika w drużynie Bayern Monachium. Lewandowski należy do kadry narodowej, gdzie również gra na pozycji napastnika, a od 2014 roku piastuje też stanowisko kapitana drużyny. Robert ma na koncie liczne sukcesy sportowe, a niedawno za swoje osiągnięcia został wyróżniony przez najbardziej prestiżową niemiecką gazetę sportową - "Sport Bilda" nagrodą "Gwiazdy Roku".
Z okazji urodzin ukochanego, Anna Lewandowska za pośrednictwem Instagrama złożyła życzenia Robertowi, a także podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na tort, który dla niego przygotowała.
To z nim mogę przysłowiowe „konie kraść”, To z nim i Klarą, mogę na bezludnej wyspie żyć, To z nim mogę śpiewać, tańczyć, pracować, trenować, rozmawiać Z nim mogę wszystko! Mój mąż, mój najlepszy przyjaciel! Kochanie, Ty wiesz.... Kochanie wszystko co dobre i o czym marzysz, Ty wiesz... – napisała Ania
250 g masła ghee 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 łyżki kakao szczypta soli 6 jajek 100 g cukru pudru z ksylitolu lub sorbitolu zblendowanego 400 g malin lub czereśni (bez pestek) 2 tabliczki czekolady (do oblania) 150 g cukru kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 granat
Sposób przygotowania:
Spód do ciasta przygotuj według przepisu na ciasto bezglutenowe (przepis znajdziesz TUTAJ). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj formę o średnicy 20 cm. W garnuszku rozpuść masło i czekoladę na małym ogniu, dodaj ekstrakt z wanilii. Zdejmij z ognia garnek i dodaj kakao oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jajka ubij z cukrem. Delikatnie przełóż pianę z jaj do rozpuszczonej czekolady i wszystko wymieszaj dodając maliny w całości. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160 stopniach około 50 minut, aż ciasto od góry będzie suche. Przełóż ciasto do chłodnego miejsca. W rondelku rozpuść czekoladę z cukrem kokosowym oraz odrobiną oleju kokosowego. Schłodzone już ciasto oblej czekoladą i poczekaj aż wystygnie. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem posyp pestkami granatu.