hity na MAXXa
hity na MAXXa

Ryba po grecku. Przepis według Magdy Gessler z pieczonymi warzywami

Ryba po grecku to potrawa, która często pojawia się na świątecznym stole. Jej nazwa wskazuje na związek z Grecją. Jednak, jak się okazuje, ma ona z tym krajem niewiele wspólnego...

Ryba po grecku – skąd nazwa tej potrawy?

Ryba po grecku, śledź po japońsku czy barszcz ukraiński – polska kuchnia pełna jest potraw o obco brzmiących nazwach. Jednak dania te okazują się mieć niewiele wspólnego z pochodzeniem, na które wskazywałyby ich nazwy.

„To nazwy, które wyróżniają polską kulturę kulinarną, pokazując nasze wyobrażenia o krajach, które są w tych nazwach przywołane, a jednocześnie ucieleśniają nasze polskie gusta kulinarne, choć mogą się okazać co najmniej mylące dla mieszkańców tych krajów – tłumaczy prof. Jolanta Tambor w rozmowie z PAP.

Znana restauratorka i osobowość telewizyjna Magda Gessler za pośrednictwem YouTube przedstawiła swój przepis na rybę po grecku. I chociaż wiemy już, że niekoniecznie ma ona dużo wspólnego ze słoneczną Grecją, restauratorka znana z „Kuchennych rewolucji” przyrządza ją w prawdziwie południowym stylu – z grillowaną cukinią, pieczonymi bakłażanem, papryką i pomidorami.

Oto przepis Magdy Gessler na rybę po grecku.

Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • filet lub polędwica z dorsza – 1 kg świeża lub mrożona
  • bakłażan 4 szt. pieczony na czarno
  • cukinia 2 szt.
  • papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku.
  • pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku
  • seler 1 szt.
  • marchew, pietruszka po 2 szt.
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki
  • świeża kolendra lub natka pietruszki – 2 pęczki
  • koncentrat pomidorowy
  • sok z 12 cytryn

Zaczynamy od włożenia do  nagrzanego do 190 stopni piekarnika  bakłażanów i papryki, następnie dokładamy pomidory. Pieczemy do momentu w którym bakłażan będzie czarny. Dorsza solimy obtaczamy w mące pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej i smażymy na głębokim tłuszczu tak jak pączki. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce i grillujemy na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w plasterki i również grillujemy. Następnie paprykę i bakłażana obieramy ze skórki, pomidora i resztę warzyw przekładamy do miski dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem z cytryny, przyprawy, kolendrę. Mieszamy i układamy w naczyniu na przemian 4 warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd. po czym odkładamy na noc do przegryzienia.

Źródło: YouTube/Magda Gessler

Oceń ten artykuł 0 0