Ryba po grecku – skąd nazwa tej potrawy?
Ryba po grecku, śledź po japońsku czy barszcz ukraiński – polska kuchnia pełna jest potraw o obco brzmiących nazwach. Jednak dania te okazują się mieć niewiele wspólnego z pochodzeniem, na które wskazywałyby ich nazwy.
„To nazwy, które wyróżniają polską kulturę kulinarną, pokazując nasze wyobrażenia o krajach, które są w tych nazwach przywołane, a jednocześnie ucieleśniają nasze polskie gusta kulinarne, choć mogą się okazać co najmniej mylące dla mieszkańców tych krajów” – tłumaczy prof. Jolanta Tambor w rozmowie z PAP.
Znana restauratorka i osobowość telewizyjna Magda Gessler za pośrednictwem YouTube przedstawiła swój przepis na rybę po grecku. I chociaż wiemy już, że niekoniecznie ma ona dużo wspólnego ze słoneczną Grecją, restauratorka znana z „Kuchennych rewolucji” przyrządza ją w prawdziwie południowym stylu – z grillowaną cukinią, pieczonymi bakłażanem, papryką i pomidorami.
Oto przepis Magdy Gessler na rybę po grecku.
Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler
Składniki:
- filet lub polędwica z dorsza – 1 kg świeża lub mrożona
- bakłażan 4 szt. pieczony na czarno
- cukinia 2 szt.
- papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku.
- pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku
- seler 1 szt.
- marchew, pietruszka po 2 szt.
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki
- świeża kolendra lub natka pietruszki – 2 pęczki
- koncentrat pomidorowy
- sok z 12 cytryn
Zaczynamy od włożenia do nagrzanego do 190 stopni piekarnika bakłażanów i papryki, następnie dokładamy pomidory. Pieczemy do momentu w którym bakłażan będzie czarny. Dorsza solimy obtaczamy w mące pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej i smażymy na głębokim tłuszczu tak jak pączki. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce i grillujemy na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w plasterki i również grillujemy. Następnie paprykę i bakłażana obieramy ze skórki, pomidora i resztę warzyw przekładamy do miski dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem z cytryny, przyprawy, kolendrę. Mieszamy i układamy w naczyniu na przemian 4 warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd. po czym odkładamy na noc do przegryzienia.
Źródło: YouTube/Magda Gessler