Składniki na sałatkę z truskawkami i serem pleśniowym
- 5 garści mixu sałat: roszponka, rukola, botwinka, lodwa
- 500g truskawek
- 30g sera pleśniowego: lazur, brie, camembert
- Garść smażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- Kilka plasterków szynki parmeńskiej
Składniki na sałatkę z truskawkami i serem pleśniowym
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 4 łyżki wody mineralnej
- Szczypta soli
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Szczypta płatków chili
Przygotowanie sałatki z truskawkami i serem pleśniowym
- Umyj truskawki i usuń szypułki, następnie pokrój je na ćwiartki.
- Ser pokrój w kostkę.
- Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Orzechy włoskie podsmaż lekko na suchej patelni.
- Na talerzach rozłóż porcje sałaty, szynki parmeńskiej, następnie połóż truskawki i kawałki sera. Sałatkę polej sosem i posyp orzechami.
- Smacznego!
Autor: Katarzyna Solecka