Schab pieczony w majeranku – przepis
Zapewne większość z nas dobrze wie, że najważniejszym posiłkiem w Wielkanoc jest uroczyste śniadanie, na którym składamy sobie życzenia i dzielimy się jajkiem. Nie zapominajmy jednak o obiedzie, na którym również mogą królować wyśmienite potrawy! Jedną z nich może być schab z dodatkiem aromatycznego majeranku, który – jak się okazuje – jest bardzo prosty w przygotowaniu!
Składniki
– 1 kg schabu
– 2 łyżki majeranku
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka papryki
– 1 łyżka cząbru
– 1 łyżka soli himalajskiej
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i wycinamy żyłki oraz zbędny tłuszcz. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie równomiernie nacieramy przygotowane mięso przyprawami i olejem. Całość wkładamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na dobę) po to, aby nabrało odpowiedniego aromatu. Po upływie określonego czasu mięso przekładamy do rękawa, lekko podlewając wodą i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek