Dlaczego warto pić kompot z suszu?
Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Dzięki odparowaniu wody owoce stają się bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, w tym błonnika, witamin i minerałów.
Kompot z suszu to świetny zamiennik dla słodzonych napojów. Pozwala uniknąć skoków cukru i dodatkowych kilogramów. Dzięki zawartości fruktozy i glukozy suszone owoce pozwalają uniknąć sporych skoków cukru, jedynie łagodnie podnosząc poziom energii.
Kompot na zimę – nie tylko od święta!
Kompot z suszu idealnie rozgrzeje i nawadnia organizm w chłodne dni. Dodatkowo wspiera procesy trawienne i pobudza pracę układu pokarmowego. Napój można pić zamiast herbaty, nie tylko podczas Wigilii, ale przez cały grudzień.
Jak przygotować kompot z suszu?
Przygotowanie kompotu z suszonych owoców jest bardzo proste. Włóż ulubione suszone owoce do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Odstaw na kilka minut, by aromaty się połączyły. Dodaj odrobinę cynamonu i ulubionych przypraw – to idealny napój na długie, zimowe wieczory.
Zamiast herbaty – pij na zdrowie!
Grudzień to czas, kiedy z uwagi na święta jemy więcej, a zatem jelita mogą potrzebować wsparcia. W kompocie znajduje się sporo błonnika, który reguluje ich pracę, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Dodatkowo obecność antyoksydantów poprawia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie infekcyjnym. Regularne dostarczanie płynów jest ważne także zimą, a kompot z suszonych owoców doskonale nawadnia organizm od środka.
Zamiast kolejnej herbaty, postaw na kompot z suszu. Twój organizm ci za to podziękuje!





