Sernik na zimno według Ani Starmach
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 500 g dwukrotnie mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty, może być z wiaderka)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka przezroczysta (smak np. winogronowy lub cytrynowy)
- 75 g cukru pudru
- 200 ml wody
- 20 sztuk moreli z kompotu z puszki
- 450 ml syropu spod moreli
- 4 listki żelatyny (lub 4 łyżeczki)
Przepis na ciasto bez pieczenia. Sernik na zimno według Ani Starmach
Ser, cukier i mascarpone umieszczamy w misce. Mieszamy, aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, ale nie na tyle, aby stężała. Wlewamy ją do masy serowej i mieszamy. Osobno ubijamy śmietankę. Mieszamy ją z masą serową.
Morele odcedzamy z syropu. Dno formy do ciasta wykładamy biszkoptami tak, aby leżały jak najbliżej siebie. Na biszkopty wylewamy masę serową, wyrównujemy. Jeszcze zanim masa stężeje, układamy na niej równo połówki moreli. Syrop morelowy podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy i wylewamy na połówki moreli. Wkładamy na noc do lodówki. Sernik na zimno przed podaniem kroimy w kwadraty. Smacznego!