Wielkanocne jaja faszerowane - składniki
- 11 jajek
- 1 cebula
- 5 dużych pieczarek
- pół pęczka koperku
- musztarda Dijon lub sarepska
- duża łyżka śmietany 22%
- olej do smażenia
- szklanka bułki tartej
- 50 g masło
- sól i pieprz do smaku
Smażone jaja faszerowane - przepis
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - tak przygotowane warzywa smażymy na maśle. Następnie siekamy koperek.
Ugotowane jaja studzimy w zimnej wodzie i (w zależności od preferencji kroimy w skorupkach używając później do farszu białek i żółtek lub obieramy ze skurupek i kroimy na pół korzystając przy przygotowaniu farszu z żółtek).
Wnętrze jaj kroimy w drobną kostkę, mieszamy je z przygotowanymi wcześniej cebulką, pieczarkami, koperkiem i dodajemy do tego musztardę, śmietanę i surowe jajo. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowane wcześniej połówki jajek(lub skorpuek) wypełniamy farszem. Następnie zanużamy wierzchnią część(farszem do dołu) w bułce tartej i podsmażamy tą część na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone na złocisty kolor jaja odsączamy na papierze lub bibule.
Autor: Katarzyna Solecka