Smażone jajka faszerowane z pieczarkami. Sprawdź przepis od Magdy Gessler!

Jest kilka "klasyków", których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jak wiele dań można przyrządzić z jajek? Prawdopodobnie niezliczoną ilość! Dla wielu rodzin z pewnością są to smażone jaja faszerowane, które robimy i lubimy od pokoleń. Sprawdźcie prosty przepis!

Wielkanocne jaja faszerowane - składniki

Smażone jaja faszerowane - przepis

Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - tak przygotowane warzywa smażymy na maśle. Następnie siekamy koperek.

Ugotowane jaja studzimy w zimnej wodzie i (w zależności od preferencji kroimy w skorupkach używając później do farszu białek i żółtek lub obieramy ze skurupek i kroimy na pół korzystając przy przygotowaniu farszu z żółtek).

Wnętrze jaj kroimy w drobną kostkę, mieszamy je z przygotowanymi wcześniej cebulką, pieczarkami, koperkiem i dodajemy do tego musztardę, śmietanę i surowe jajo. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowane wcześniej połówki jajek(lub skorpuek) wypełniamy farszem. Następnie zanużamy wierzchnią część(farszem do dołu) w bułce tartej i podsmażamy tą część na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone na złocisty kolor jaja odsączamy na papierze lub bibule. 

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze