Smażony karp może być fit!
Karp w galarecie lub smażony w panierce to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Tradycyjne wersje nie są jednak zbyt zdrowe, a osoby na diecie raczej powinny ich unikać. Tu z pomocą przychodzi Anna Lewandowska, która przygotowała przepis na smażonego karpia w wersji fit! Nie ma tu bułki tartej ani żadnych zbóż, więc jest to świetna propozycja dla tych, którzy musza lub chcą unikać zbóż.
Składniki:
- 4 filety z karpia
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 1-2 jajka
- szklanka wiórków kokosowych (polecam również płatki migdałowe)
- szczypta kolendry
- szczypta słodkiej papryki
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić smażonego karpia w wersji fit
Filety należy skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i odłożyć na godzinę. Po ty czasie należy je obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w wiórkach. Osoby, które nie przepadają za kokosem, mogą zamienić go na płatki migdałowe. Karpia smażmy krótko na odrobinie masła klarowanego lub oleju kokosowym.
Smacznego!