Sok z buraka korzystnie wpływa na zdrowie. Przepis jest banalnie prosty

Buraki mają wiele zdrowotnych właściwości. Coraz bardziej popularne staje się picie soku z buraka. Można go łatwo przygotować samemu w domu.

Darek Delmanowicz/PAP

Buraki czerwone mają wiele witamin 

Buraki czerwone to popularne warzywa, które można spożywać pod wieloma postaciami. Będą świetne do zupy, jako surówka do drugiego dania, do sałatek na kolacje czy w postaci ćwikły z chrzanem. Surowe buraki są najbardziej zdrowe i zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Buraki są źródłem białka, cukru oraz wielu witamin i składników mineralnych, takich jak: witaminy C, A, E i K, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnes, wapń, chlor czy fosfor. 

Sok z buraka – właściwości

Warto pić sok z buraka, który zawiera w sobie kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy. Ma w sobie także palifenole, glikozydy i karotenoidy.

Burak ma w sobie bogaty skład, dzięki czemu poleca się picie soku z tego warzywa osobom cierpiącym na anemię. Na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek działa korzystnie obecność żelaza i witamin z grupy B. Substancje, które się znajdują w soku z buraka obniżają także ciśnienie krwi i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.

Sok z buraka ma również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Warto więc go pić przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych, a także przy stanach zapalnych. Sok z buraka sprawdzi się na kaszel suchy i mokry oraz złagodzi dolegliwości z nim związane, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy.

Inną zaletą picia soku z buraka jest fakt, że pomaga podczas odchudzania. Poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów, które powstają podczas procesów metabolicznych. Ma też mało kalorii. Na 100 ml soku z buraka jest zaledwie 45 kcal.

Sok z buraka – przepis

Do przygotowania soku z buraka potrzebujemy kilku sztuk buraków surowych. Obieramy je, kroimy i wrzucamy do sokowirówki lub wyciskarki. Po dokładnym zmiksowaniu, wkładamy sok do lodówki i czekamy około pół godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia! Dla urozmaicenia smaku można też dodać jabłko lub marchewkę.

Trzeba jednak pamiętać, że choć sok z buraka jest zdrowy i ma wiele leczniczych właściwości, nie każdy może go pić. Przeciwwskazaniem jest kamic nerkowa, reumatyzm i dna moczanowa. Powodem jest to, że buraki mają szczawiany, które mogą zaostrzyć objawy wymienionych chorób. Również osoby z niskim ciśnieniem powinny uważać.

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: