Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami. Składniki
- 4 filety śledziowe w słonej zalewie
- 4 łyżki octu winnego lub spirytusowego
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 1 czerwona cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka maggi lub sosu worcestershire
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami. Sposób przygotowania
Jak przyrządzić smacznego tatara ze śledzi z suszonymi pomidorami? Na początek musimy zająć się filetami. Płaty przepłukujemy, wkładamy do miski i zalewamy zimna wodą. Następnie odstawiamy je na pół godziny. Później wylewamy słoną zalewę i znów zalewamy ryby zimną wodą. Powtarzamy to do momentu aż woda ze śledzi pozostanie czysta. Warto też spróbować ich mięsa - jeżeli nadal są zbyt słone - powtarzamy czynność.
Gotowe filety śledziowe osuszamy, kroimy na drobne kawałki, przekładamy do odpowiedniego naczynia i zalewamy octem. Czekamy pół godziny, by smaki mogły się przeniknąć. Następnie ryby wykładamy na deskę, a część octu zostawiamy w misce.
Teraz przyszedł czas na pokrojenie suszonych pomidorów w paseczki. Siekamy również natkę pietruszki i czerwoną cebulę(w drobną kostkę). Przygotowane składniki przesypujemy do miski z octem. Wszystko mieszamy i przyprawiamy. Potrzebny nam będzie do spaku świeżo zmielony pieprz i wedle uznania - maggi lub sos worcestershire. Dodatkowo warto dolać dwie łyżki oleju spod suszonych pomidorów i dokładnie to wszystko wymieszać.
Tatara ze śledzia z suszonymi pomidorami możemy podawać z grzankami czy świeżym pieczywem.
Autor: Katarzyna Solecka