Sylwestrowe drinki bez alkoholu [PRZEPISY]

Do Sylwestra pozostały już niecałe dwa tygodnie. Mimo tego wiele osób już teraz rozpoczyna przygotowania do świętowania ostatniej nocy w roku. Planując sylwestrowe menu warto uwzględnić w nim bezalkoholowe drinki. To dobra alternatywa dla osób które nie mogą lub po prostu nie chcą pić alkoholu, dzieci oraz kobiet w ciąży.

Pina colada

Składniki:

- 40 ml soku ananasowego
- 40 ml syropu kokosowego
- kruszony lód

Przygotowanie:

Sok oraz syrop wlewamy do shakera i mieszamy i przelewamy do szklanki. Na koniec dodajmey pokruszony lód

Zdjecie ilustracyjne: Shutterstock


Domowy „szampan” bezalkoholowy

Składnki:

- sok oraz ziarenka granatu
- woda gazowana
- rozmaryn

Przygotowanie:

Około ¼ kieliszka wypełniamy sokiem z granatu. Następnie dolewamy do tego wodę gazowaną. Na koniec wrzucamy do środka ziarenka granatu oraz rozmaryn.

Zdjecie ilustracyjne: Shutterstock

Virgin Sex on the beach

Składniki:

- 40 ml syropu brzoskwiniowego
- 150 ml soku pomarańczowego
- 150 ml soku żurawinowego
- kostki lodu
- plaster pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku Pinacolady tutaj także umieszczamy wszystkie płynne składniki mieszamy w shakerze. Mieszamy, a następnie przelewamy do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Na koniec można dodać plaster pomarańczy dla dekoracji

Zdjecie ilustracyjne: Shutterstock

Mojito Virgin

Składniki:

- pół limonki, pokrojonej w ćwiartki
- kilka kostek lodu
- 6-7 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sprite / 7 Up
- woda gazowana

Przygotowanie

Do szklanki wrzucamy limonkę oraz miętę. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego i pokruszony lód. Wszystko to powinno stanowić ok 2/3 szklanki. Naszego drinka uzupełniamy spritem oraz wodą gazowaną w proporcji 2:1.

Zdjecie ilustracyjne: Shutterstock

Błękitna laguna 

Składniki:

- 80 ml soku grejpfrutowego
- 40 ml bezalkoholowego blue curacao
- 60 ml soku ananasowego
- miód
- wiórki kokosowe
- plaster pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

Brzegi szklanki lub kieliszka zanurzamy w miodzie, a następnie przykładamy do wiórków kokosowych. Płynne składniki wlewamy do shakera i mieszamy, a następnie wlewamy do przygotowanej wcześniej szklanki. Na koniec dekorujemy ja plasterkiem pomarańczy.

Zdjecie ilustracyjne: Shutterstock

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: