Mojito bezalkoholowe
Co potrzebujesz?
- Limonka
- Kostki lodu
- 8 liści świeżej mięty
- 1 łyżeczka miodu
- Sprite
- Woda gazowana
Jak przygotować?
Do wysokiej szklanki wrzucamy pogniecioną miętę oraz sok z ćwiartki limonki i resztę cytrusa pokrojonego w plastry. Dodajemy miód, wsypujemy dużo lodu. Wlewamy sprite i wodę gazowaną w proporcji 1:1.
Arbuzada
Co potrzebujesz?
- 1 kilogram arbuza
- Sok z limonki
- 10 gram cukru
- 200 mililitrów wody lekko gazowanej
- 4 listki mięty
- Kostki lodu
Jak przygotować?
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Mieszamy kilka minut i ostudzamy. Arbuza obieramy ze skórki i usuwamy z niego pestki. Kroimy go na kawałki, przekładamy do miski i blendujemy. Dodajemy syrop, sok z limonki i wszystko mieszamy. Podajemy z kostkami lodu i plasterkiem limonki.
Lemoniada ogórkowa
Co potrzebujesz?
- Duży ogórek zielony
- 2 cytryny
- 1,5 litra wody lekko gazowanej
- 3-4 łyżeczki cukru
- 6 listków mięty
Co potrzebujesz?
Do 100 mililitrów wody dodaj cukier oraz obranego i pokrojonego ogórka. Wszystko blendujemy i przecieramy przez sitko, aby uzyskać płynny sok. Dodajemy sok z 2 cytryn, resztę wody i wstawiamy do lodówki, aby schłodzić napój. Podajemy z kostkami lodu, listkami mięty i plastrami ogrórka.
Autor: Sabina Obajtek