Koniec ogórków w folii
Nowe ustalenia związane są z opakowaniami i odpadami po nich, Unia Europejska będzie próbowała zminimalizować liczbę opakowań, jakie pojawiają się w sklepach, restauracjach czy hotelach. Zmienione przepisy ograniczają używanie wybranych opakowań jednorazowych, które wykonane są z tworzyw sztucznych. Te najczęściej stosowane były w hotelach, barach i restauracjach, a są to między innymi pojedyncze saszetki na przyprawy, sosy czy cukier.
Mało tego, regulacje całkowicie zmieniają sposób pakowania warzyw i owoców. W sklepach nie zobaczymy już owiniętych folią ogórków czy umieszczonych w plastikowych workach pojedynczych sztuk produktów, co do tej pory było standardem. Jedynym wyjątkiem, kiedy zezwala się na zapakowanie warzyw, są przypadki, kiedy waga całości przekracza 1,5 kg. Nowe przepisy mają na celu uniknięcie sytuacji, kiedy małe rzeczy pakowane są w wielkie paczki, które do połowy zostają puste. Na uwadze jest również ograniczenie ilości zbędnie wydawanych opakowań.
Po kawę z własnym kubkiem
Co więcej, zmiany zajdą również w firmach sprzedających żywność i napoje na wynos. Zgodnie z rozporządzeniem właściciele powinni umożliwić klientom przyniesienie własnych pojemników na jedzenie. Możemy więc przygotować się na to, że w miejscach z kawą na wynos mile widziane będą osoby przychodzące z własnym kubkiem.
W ramach tego wszystkiego pojawiły się także wytyczne dotyczące minimalnej zawartości materiałów pochodzących z recyklingu w opakowaniach. Nowy cel, który spełniony ma zostać do 2030 roku, to zmiana wszystkich opakowań na unijnym rynku na takie, które mogą być poddane recyklingowi.
Powstało też rozporządzenie, zgodnie z którym zminimalizowana została dopuszczalna zawartość substancji chemicznych w opakowaniach. Jednocześnie ograniczono stosowanie tych z wysoką zawartością związków potencjalnie niebezpiecznych, jak związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS).
Nowe przepisy zaczną w pełni obowiązywać 12 sierpnia 2026 roku.
Źródło: money
Autor: Klaudia Dzięgiel