Mowa oczywiście o szafranie - jednej z najdroższych i najtrudniejszych do pozyskania przypraw na świecie. Uzyskuje się go tylko z jednego gatunku krokusów, które muszą wyrastać w specjalnych warunkach. Każda roslina musi mieć odpowiednią glebę i przede wszystkim odpowiednią ilość przestrzeni. Stąd z jednego hektara uprawy można zebrać tylko około 20 kilogramów cennej rośliny. Z wnętrza kwiatu rodzaju męskiego wyrywa się tylko trzy słupki to je suszy się i przygotowuje i to z nich powstaje właśnie szafran.
Podobno ta niesamowita przyprawa warta jest wysiłku i swojej ceny. Zapewnie niezwykłe doznania smakowe, jest również bardzo zdrowa. Szafran stosuje się zarówno w kuchni jak i w medycynie. Znany jest ze swojego gorzkawego smaku, w którym da się wyczuć nuty miodowo korzenne. Chcielibyście spróbować?
Kilogram szafranu to około 500$.
Autor: Mateusz Marek