Te przyprawy szybko się psują. Sprawdź, czy nie masz ich w kuchni

Czy wiesz, które przyprawy mogą szybko stracić na smaku? Niektóre z nich mają krótszą niż inne datę przydatności do spożycia. Lepiej sprawdź, czy nie masz ich w kuchni!

fot. Shutterstock

Te przyprawy szybko się psują

Przyprawy w kuchni ma każdy z nas. Oprócz tych podstawowych, bez których trudno sobie wyobrazić codzienne gotowanie (np. sól i pieprz), po różnego rodzaju zioła czy specjalne mieszanki. Bywa ich tak dużo, że trzymamy je posegregowane w opisanych pojemniczkach. Wiadomo, że część zużywa się szybko, inne z kolei, po które sięgamy rzadziej, w kuchni mogą leżeć dość długo. O ile przyprawy to proste produkty bez dodatków i polepszaczy, one też mają swoją datę przydatności do spożycia. Po upłynięciu terminu stają się mało wyraziste lub zaczynają gorzknieć. O których mowa?

Jak przedłużyć trwałość przypraw?

Nie da się ukryć, że na trwałość smaku i aromatu przypraw wpływa sposób ich przechowywania. Zamiast otwartych torebek w kuchennej szufladzie, warto wybrać szczelne pojemniki lub mniejsze słoiczki. To uchroni je przed zwietrzeniem, a pamiętajmy, że to bardzo niekorzystny proces powodujący utratę aromatyczności.

Na zakupach skup się na regularnym uzupełnianiu tych przypraw, których ci brakuje. W większych ilościach kupuj te z nich, których używasz najczęściej. Pamiętaj też, że zawsze najbardziej aromatyczne będą zioła zmielone własnoręcznie. Udowodniono też, że podsmażenie przypraw pomaga zwiększyć ich intensywność. Warto o tym pamiętać, szczególnie kiedy kończy się data przydatności do spożycia. 

Autor: Hubert Drabik

Komentarze
Czytaj jeszcze: