Sałatka meksykańska to świetny pomysł na imprezę oraz wszystkie inne uroczystości. Jej przygotowanie nie jest trudne i zajmie tylko kilkanaście minut. Możesz przygotować ją wcześniej, ale także wtedy, kiedy nie spodziewałeś się odwiedzin. Jest też dosyć oryginalną propozycją, dlatego możesz nią zaskoczyć swoich gości. Sprawdź przepis na sałatkę meksykańską.
fot. Shutterstock
Przepis na sałatkę meksykańską
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 5 krążków ananasa z puszki lub świeżego
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- 20 dag szynki w kostce
- 1 mała czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy limonki
- sól
- pieprz
- chili
- kminek
Przygotowanie:
Fasolę i kukurydzę odcedzamy i płuczemy. Ananasa kroimy na małe kawałki. Czerwoną paprykę myjemy pod wodą, a następnie usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Cebulę i kolendrę siekamy. W kostkę kroimy także ser żółty i szynkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny oraz majonez, wyciskamy sok z limonki. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, chili i kminkiem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Autor: Anna Helit