Tak zrobisz idealnie chrupiące tosty z patelni. Wystarczą dwa składniki!

Najlepszymi składnikami, które warto dodać do chleba z patelni, są majonez wymieszany z masłem. To połączenie gwarantuje idealnie chrupiącą i złocistą skórkę, jakiej nie zapewni ani jajko, ani oliwa

fot. shutterstock.com

Jak zrobić smaczne tosty na patelni? 

Smażone kanapki czy grzanki to szybki sposób na pyszne śniadanie lub kolację. Jednak mało kto wie, że połączenie masła z majonezem sprawia, że pieczywo zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i chrupiącą, złocistą skórkę. To właśnie majonez odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła, przez co tosty nie przypalają się i są perfekcyjnie wysmażone.

Czytaj także: Nie w lodówce ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?

Jak to zrobić? Wystarczy wymieszać miękkie masło z majonezem w równych proporcjach i posmarować mieszanką kromki chleba lub bułki. Tak przygotowane pieczywo smażymy na rozgrzanej patelni.

Tak grillowuj pieczywo na patelni. Instrukcja krok po kroku

  1. Wybierz odpowiednie pieczywo – najlepiej sprawdzi się bułka francuska lub zwykła pszenna, najlepiej z poprzedniego dnia, bo mniej się kruszy.
  2. Przekrój bułkę na pół lub przygotuj kromki chleba tostowego.
  3. Przygotuj mieszankę masła (w temperaturze pokojowej) i majonezu – po jednej łyżeczce każdego składnika na kromkę.
  4. Posmaruj pieczywo równą warstwą mieszanki po jednej stronie.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż kromki stroną z masłem i majonezem do dołu.
  6. Smaż przez kilka minut, aż pieczywo się zarumieni i stanie się chrupiące. Możesz docisnąć kromki łopatką, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.
  7. Dodaj ulubione dodatki – ser, wędlinę, warzywa – i przykryj drugą kromką lub podawaj jako otwartą kanapkę.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Źródło: tudogostoso.com.br, rmf.maxx

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze