Sekret idealnych naleśników na krokiety
Krokiety, choć wyglądają na danie dość proste, w rzeczywistości wymagają pracy – począwszy od zrobienia dobrego farszu, aż po usmażenie naleśników. Warto jednak dodać, że te z klasycznego przepisu nie będą się nadawać. Wigilijne danie potrzebuje placków bardziej wytrzymałych, sprężystych i mniej łamliwych, by nie rozleciały się po zwinięciu i podsmażeniu.
W rzeczywistości sposób na idealne naleśniki do krokietów jest bardzo prosty. Wystarczy, że podczas robienia ciasta dodasz zwykły olej.
Przepis na idealne krokiety na wigilię
Robienie krokietów nie musi wiązać się z presją, że ciasto wyjdzie za mało elastyczne i danie nie będzie efektownie prezentować się na stole. Oto przepis:
- Do miski wsyp 320 gramów mąki, dodaj trzy jajka i dwie szklanki lekko ciepłego mleka,
- Dodaj dwie łyżki oleju, ewentualnie dwie łyżki roztopionego masła. Do tego pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru,
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Powinno być nieco gęstsze niż w przypadku tego na naleśniki deserowe
- Patelnię rozgrzej bez użycia największej mocy palnika. Nie natłuszczaj jej dodatkowo. Smaż naleśniki nieco grubsze.
Smacznego!





