Tarta z czekoladą i malinami - składniki
Spód:
- 200 g herbatników zbożowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 70 g miękkiego masła
Krem:
- 200 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- Ziarenka z laski wanilii
Dodatkowo:
- maliny na wierzch
Tarta z czekoladą i malinami według Ani Starmach
- Posiekaj herbatniki na drobny proszek.
- Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść na przykład za pomocą kąpieli wodnej.
- Herbatniki wymieszaj z miękkim masłem, czekoladą i cukrem.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozlej na nią przygotowaną masę.
- Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść.
- Powoli mieszając, dodawaj do czekolady mascarpone i wanilię.
- Krem wyłóż na ciasteczkowy spód, a na wierzchu ułóż maliny.
- Zostaw w lodówce na kilka godzin i gotowe!
Autor: Klaudia Dzięgiel