Te babeczki czekoladowe są moim hitem. W żadnej cukierni nie ma lepszych

Kto z nas nie lubi babeczek czekoladowych? Bez trudu można znaleźć je w każdej cukierni, jednak najpyszniejsze są te przygotowane we własnej kuchni. Jak je zrobić? Sprawdzonym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

 

Przepis na babeczki czekoladowe według Ewy Wachowicz

Ciasto:

  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • 120 g cukierków orzechowych

Krem:

  • ½ l śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dekoracja:

  • maliny
  • borówki

Babeczki czekoladowe. Przepis Ewy Wachowicz

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dolej likier czekoladowy i dorzuć drobno posiekane cukierki orzechowe (np. michałki). Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Wystudź. Zimną śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż do babeczek. Udekoruj świeżymi owocami.

 

Oceń ten artykuł 0 0