Seler
Podczas podgrzewania w mikrofalówce wydziela azotany, które mogą zamienić się w rakotwórczą nitrozoaminę.
Jajka
Ugotowane najlepiej zamiast odgrzewać, lepiej wrzucić do sałatki lub kanapki. Opcja, gdy są zimne, jest dla nas zdrowsza.
Szpinak
On też podczas ponownego podgrzewania w mikrofalówce wytwarza azotany.
Grzyby
Chemiczny skład grzybów ulega zmianie podczas podgrzewania w mikrofalówce. Ich zjedzenie może spowodować bóle brzucha i wzdęcia.
Ziemniaki
O dziwo ziemniaki również znalazły się na tej liście. A to dlatego, że tracą swoje wartości odżywcze i mogą stać się przyczyną zatrucia jadem kiełbasianym.
Kurczak
Również układ protein zmienia się podczas podgrzewania w mikrofalówce. Rezultatem zjedzenia takiego mięsa mogą być nudności.
Buraki
Buraki najlepiej jest jeść surowe. Wysoka zawartość azotanów przemawia za tym, by trzymać je jak najdalej od mikrofalówki.
Ryż
W ryżu może osiąść bardzo wiele bakterii, których ciepło wytworzone przez mikrofalówkę nie zabije. Pamiętaj, by jeść ryż zaraz po ugotowaniu lub chować do lodówki.