hity na MAXXa
hity na MAXXa

Ten przepis na ciasto to prawdziwy hit! Zrobisz je bez pieczenia

Malinowa chmurka to hit wśród miłośników słodyczy. Możesz zrobić ją zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez pieczenia. Sprawdź przepis na przepyszny owocowy deser, który na pewno skradnie Twoje serce!

Malinowa chmurka bez pieczenia. Składniki

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 600 g świeżych lub mrożonych malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

Dekoracja:

  • Prażone migdały
  • Gotowe beziki

Malinowa chmurka na spodzie z herbatników. Przygotowanie

Herbatniki blendujemy na piasek. Możemy je też włożyć do woreczka strunowego i pokruszyć wałkiem. Masło roztapiamy w rondelku i mieszamy dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Przesypujemy je do blachy lub tortownicy i ugniatamy łyżką. Robimy to tak, aby powierzchnia była jak najbardziej równa. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Mieszamy je do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Czekamy, aż ostygnie. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny (jeśli są mrożone, dodajemy je prosto z zamrażarki) i ostrożnie mieszamy, aby owoce się nie rozpadły. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka z malinami trochę stężeje. Następnie wylewamy ją na spód herbatnikowy, wygładzamy i ponownie schładzamy do momentu, kiedy całkowicie stężeje.

Schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie, wciąż miksując, małymi porcjami dodajemy mascarpone. Krem przekładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy. Ciasto możemy udekorować prażonymi migdałami i pokruszonymi bezikiamiMalinową chmurkę bez pieczenia schładzamy w lodówce co najmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Chcesz zrobić idealne brownie? Sprawdź ten przepis Ewy Wachowicz
Jeśli masz ochotę na pyszne brownie, możesz zrobić je sam w domu. Jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a smak Cię zaskoczy! Sprawdź, jak brownie robi Ewa Wachowicz.

Oceń ten artykuł 0 0