Ten sernik to prawdziwy fenomen. Zobacz, jak go zrobić

Sernik lotus to prawdziwy fenomen ostatnich lat – nie ma wątpliwości, że ten deser szturmem zdobył serca miłośników słodkości nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach. Przepisy na ten wyjątkowy sernik pojawiają się dosłownie wszędzie: na blogach kulinarnych, w mediach społecznościowych, a nawet na forach internetowych. Nic dziwnego – jego niepowtarzalny, korzenny smak sprawia, że idealnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia, ale równie dobrze sprawdzi się na każdej innej uroczystości czy rodzinnej imprezie.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

 

Jak zrobić sernik lotus? Przepis

  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 400 g kremu o smaku ciasteczek korzennych
  • 600 g twarogu mielonego (lub serka typu Philadelphia)
  • 3 duże jajka
  • 50 g roztopionego masła

Przepis na sernik lotus. Jak go zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm – wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Ranty od środka posmaruj odrobiną masła, by papier dobrze przylegał.
  2. 200 g ciasteczek zblenduj na drobny piasek. Jeśli nie masz blendera, pokrusz je wałkiem lub tłuczkiem. Dodaj 50 g miękkiego lub roztopionego masła, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy, wyrównaj i lekko dociśnij – możesz też lekko podnieść spód na boki formy. Formę z gotowym spodem odstaw do lodówki lub zostaw na blacie.
  3. Do dużej miski włóż 600 g twarogu mielonego, wbij 3 jajka i dodaj 250 g kremu ciasteczkowego. Całość miksuj krótko, tylko do połączenia składników w gładką masę.
  4. Masę serową ostrożnie przełóż do formy na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut (funkcja góra-dół, środkowy poziom). Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika – zostaw sernik w zamkniętym piecu na 10 minut, potem uchyl drzwiczki na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Pozostałe 150 g kremu ciasteczkowego podgrzej w kąpieli wodnej, aż stanie się płynny. Wylej go na wierzch przestudzonego sernika i rozprowadź równomiernie. 2-3 ciasteczka pokrusz na „piasek” i obsyp nimi brzegi sernika. Pozostałe ciasteczka ułóż na wierzchu jako dekorację.
  6. Gotowy sernik lotus wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Najlepszą konsystencję i smak uzyskuje po schłodzeniu. Sernik przechowuj w lodówce pod kloszem – zachowa świeżość nawet przez tydzień, a najsmaczniejszy będzie 1-2 dni po upieczeniu.

Źródło: aniagotuje.pl 

Oceń ten artykuł 0 0