Jak zrobić sernik lotus? Przepis
- 250 g ciasteczek korzennych
- 400 g kremu o smaku ciasteczek korzennych
- 600 g twarogu mielonego (lub serka typu Philadelphia)
- 3 duże jajka
- 50 g roztopionego masła
Przepis na sernik lotus. Jak go zrobić?
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm – wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Ranty od środka posmaruj odrobiną masła, by papier dobrze przylegał.
- 200 g ciasteczek zblenduj na drobny piasek. Jeśli nie masz blendera, pokrusz je wałkiem lub tłuczkiem. Dodaj 50 g miękkiego lub roztopionego masła, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy, wyrównaj i lekko dociśnij – możesz też lekko podnieść spód na boki formy. Formę z gotowym spodem odstaw do lodówki lub zostaw na blacie.
- Do dużej miski włóż 600 g twarogu mielonego, wbij 3 jajka i dodaj 250 g kremu ciasteczkowego. Całość miksuj krótko, tylko do połączenia składników w gładką masę.
- Masę serową ostrożnie przełóż do formy na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut (funkcja góra-dół, środkowy poziom). Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika – zostaw sernik w zamkniętym piecu na 10 minut, potem uchyl drzwiczki na kolejne 10 minut. Następnie wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Pozostałe 150 g kremu ciasteczkowego podgrzej w kąpieli wodnej, aż stanie się płynny. Wylej go na wierzch przestudzonego sernika i rozprowadź równomiernie. 2-3 ciasteczka pokrusz na „piasek” i obsyp nimi brzegi sernika. Pozostałe ciasteczka ułóż na wierzchu jako dekorację.
- Gotowy sernik lotus wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Najlepszą konsystencję i smak uzyskuje po schłodzeniu. Sernik przechowuj w lodówce pod kloszem – zachowa świeżość nawet przez tydzień, a najsmaczniejszy będzie 1-2 dni po upieczeniu.
Źródło: aniagotuje.pl





