Tłusty czwartek: Krótka historia pączków!
W tłusty czwartek Polacy zjadają ok. 100 milionów pączków - jeden to około 400 kilokalorii, czyli by je spalić możesz... żuć gumę przez 26 godzin, całować się przez 4 godziny albo przez 2 godziny uprawiać seks. Uratuje Cię też półgodzinna sesja na skakance lub 3 godziny gry na pianinie. Możesz również zupełnie się tym nie przejmować i poznać historię pączków!
Ciekawostką może być fak, że pączki w starożytnym Rzymie nadziewano słoniną. Dlaczego? Rzymianie zajadali się pączkami podczas tak zwanego "tłustego dnia", zwiastującego nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, tańczeniu, piciu wina i zagryzaniu pączków, które nie miały zbyt wiele wspólnego ze współczesnymi. Były to twarde, w miarę okrągłe bułeczki zrobione z ciasta przypominającego ciasto na chleb - bez drożdży.
Pączki w Polsce
W Polsce pączki pojawiły się około XVI wieku. Początkowo nazywano je pampuchami lub kreplami i często jadano je ze skwarkami. Była to potrawa, którą szczególnie zajadano się przed wielkim postem, czyli w trakcie zapustów, rozpoczynających się w Tłusty Czwartek. Był to czas zabaw, uciech, sutego, tłustego jedzenia oraz… picia niewyobrażalnej ilości alkoholu. Miał to być sposób najedzenia się “na zapas” przed 40-dniowym postem. Dziś, zapusty są częściej nazywane karnawałem.
Pączki na słodko przywędrowały do nas w drugiej połowie XVI wieku. Jednak również i wtedy nie przypominały dzisiejszych. Były przede wszystkim bardo twarde.
Dopiero w XVIII wieku wraz z wykorzystaniem do przyrządzania ciasta drożdży pączki zbliżyły się do znanych nam dziś. Na słodkie i miękkie pączki wpadli najprawdopodobniej Arabowie, którzy już w XVI wieku smażyli ciasto drożdżowe i polewali je miodem lub lukrem.
Ale powstanie pączków ma też wiele innych wersji... Według niemieckiej, ciastko w kształcie kuli armatniej wymyślił cukiernik, który trafił do żołnierskiej kuchni. Austriacy zawdzięczają pączka właścicielce wiedeńskiej cukierni: w trakcie kłótni z mężem ze złości rzuciła w niego kawałkiem ciasta, które potem wpadło do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Polacy też stworzyli pączka, modyfikując żydowski przepis na chałkę…
Autor: Katarzyna Solecka