hity na MAXXa
hity na MAXXa

Tłusty czwartek: Smakowite pączki afrykańskie! [PRZEPIS]

A gdyby tak przeżyć zbliżający się tłusty czwartek w nietypowy sposób? Spokojnie! Nie mamy na myśli całkowitego odejścia od tej słodkiej tradycji, a jedynie o wypróbowanie licznych wariacji smakowych. Ciekawą propozycją może być przepis na pączki afrykańskie, które coraz śmielej wchodzą do cukierniczego obiegu. Jak je przygotować? Sprawdźcie!

Tłusty czwartek: Co to są pączki afrykańskie?

fot.Shutterstock

Czy można przeżyć tłusty czwartek bez pączków? Najprawdopodobniej tak, jednak – jak mówi przesąd – osoba, która nie zje chociażby jednego pączka, nie zazna szczęścia w najbliższej przyszłości. Lepiej więc nie ryzykować i skusić się na pączka zarówno w klasycznej, jak i w nieco mniej standardowym wydaniu. Z pewnością do tej drugiej kategorii należą tzw. Mandazi, czyli afrykańskie pączki drożdżowe z mleczkiem kokosowym. Aby je wykonać, wcale nie trzeba opuszczać naszego kraju, a jedynie wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie produkty.

Pączki afrykańskie: Przepis na Mandazi

Przygotowanie Mandazi jest bardzo proste; aby stworzyć w swojej kuchni afrykańskie pączki, należy wcześniej przygotować sobie: mąkę, drożdże, mleczko kokosowe, drożdże oraz odpowiednio dobrane dodatki. Przepis na Mandazi znajdziecie poniżej:

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki mleczka kokosowego (dokładnie wymieszane)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu oraz soli,
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Odsyp ¼ szklanki mąki, a resztę wymieszaj w misce z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodaj jajko, mleko kokosowe i resztę przypraw. Całość wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. W razie konieczności dodaj więcej wody (gdyby ciasto było „za suche”) lub mąki (gdyby nie chciało się zarobić). Całość zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożone na posypany mąką blat podziel na trzy części, a z każdej z nich uformuj kulę. Rozwałkuj każdą z nich na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm i podziel na 8 trójkątnych kawałków. Tak przygotowane trójkąty zamieść na rozgrzanej patelni i kilkakrotnie obróć. Gdy ciasto uzyska złocisty kolor, wyjmij kawałki i pozostaw na papierowym ręczniku do odsączenia. Na zakończenie możesz posypać je cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0