To zapomniane warzywo w Polsce. Wspomaga odchudzanie i reguluje poziom cukru we krwi

Skorzonera (Scorzonera hispanica), znana również jako wężymord, czarny korzeń czy zimowe szparagi, to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jej charakterystyczny, długi, czarny korzeń skrywa śnieżnobiały miąższ o delikatnym smaku. Choć popularna w kuchni francuskiej czy belgijskiej, w Polsce pozostaje niedoceniona i rzadko uprawiana. Oprócz walorów smakowych, skorzonera wyróżnia się szeregiem właściwości zdrowotnych – wspiera trawienie, odporność, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

fot. shutterstock.com

Co to jest skorzonera? Wężymord czarny korzeń – zapomniane warzywo o wielkiej wartości

Skorzonera (Scorzonera hispanica), znana również jako wężymordczarny korzeń czy zimowe szparagi, to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jej charakterystyczny, długi, czarny korzeń skrywa śnieżnobiały miąższ o delikatnym smaku. Choć popularna w kuchni francuskiej czy belgijskiej, w Polsce pozostaje niedoceniona i rzadko uprawiana. Oprócz walorów smakowych, skorzonera wyróżnia się szeregiem właściwości zdrowotnych – wspiera trawienie, odporność, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Fot. shutterstock.com

 

Jaki smak ma skorzonera?

Po ugotowaniu korzeń skorzonery staje się miękki, lekko słodkawy, z wyczuwalną nutą przypominającą szparagi. Z tego powodu bywa nazywana „czarnymi szparagami” czy „zimowymi szparagami”. Młode liście, pędy i pąki kwiatowe można jeść na surowo, dodając do sałatek. Warzywo idealnie komponuje się z masłem, bułką tartą, natką pietruszki, a nawet czosnkiem. Ugotowane korzenie można też zapiekać, marynować lub mrozić.

Czytaj także: Nie ogórki, nie kapusta. To warzywo oczyszcza jelita, wzmacnia serce i odporność

Na co pomaga skorzonera? Wspomaga odchudzanie i reguluje poziom cukru we krwi

Skorzonera to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera inulinę – prebiotyk wspierający mikroflorę jelitową, witaminy z grupy B, A, E, K oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo czy selen. Regularne spożywanie skorzonery:

Warto jednak pamiętać, że skorzonera wykazuje właściwości hipoglikemizujące – osoby przyjmujące leki na cukrzycę powinny zachować ostrożność. Wysoka zawartość inuliny może powodować dolegliwości trawienne u osób wrażliwych. Wprowadzenie tego warzywa do codziennej diety warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Czytaj także: Co jeść zamiast awokado? To warzywo jest tańsze i smaczniejsze!

Jak uprawiać skorzonerę? Lepiej obieraj „czarne szparagi” w rękawicach

Skorzonera najlepiej rośnie na wilgotnej, żyznej glebie w miejscu słonecznym lub półcienistym. Zbiór przypada na późną jesień lub wczesną zimę – korzenie dobrze przechowują się w chłodnych warunkach, stanowiąc wartościowe uzupełnienie zimowej diety.

Podczas zbioru i obierania skorzonery warto używać rękawiczek ochronnych. Warzywo wydziela mleczny sok, który silnie brudzi skórę i trudno się go pozbyć. Po obraniu warto skropić korzeń cytryną, by zapobiec jego ciemnieniu.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze