Truskawka i mikroskop
Nie ulega wątpliwości, że spożywanie owoców niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Cenne witaminy, które dostarczamy organizmowi, mają zbawienny wpływ na jego prawidłowe działanie, a także na nasze samopoczucie. Warto pamiętać jednak o tym, by zachować też środki ostrożności podczas spożywania tego typu produktów i nie zapominać o ich uprzednim umyciu! Jest to bardzo ważne szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy uprawy często mogą „nosić ślady” nawozów czy być miejscem, w którym bytują inne organizmy żywe. O tym, że nie opuszczają one nawet… truskawek, świadczyć mogą nagrania krążące w sieci. Na TikToku czy Twitterze znaleźć można filmiki ukazujące, jak wspomniany owoc prezentuje się pod mikroskopem…
Are you having a good day today?
— QENNY fingers crossed for weekend #2 (@AKBrews) March 28, 2023
I'm sorry for ruining it by posting this video of a strawberry under a microscope. pic.twitter.com/xQKSG04OYK
Głos eksperta
Truskawki odznaczają się charakterystycznym smakiem, przez co są chętnie wykorzystywane do rozmaitych dań, deserów, soków itp. Same owoce także są ochoczo konsumowane przez wiele osób. A co „mówi” o truskawce jej „podgląd” przez mikroskop? Okazuje się, że wspomniany przysmak może być też miejscem, które lubią pewne niewielkie stworzenia…
Czy masz dziś dobry dzień? Przepraszam, że go zrujnuję, publikując ten film przedstawiający truskawkę pod mikroskopem – brzmi opis do nagrania na Twitterze.
Wpis zyskał mnóstwo odpowiedzi, w których czytamy:
Właśnie dlatego myję owoce.
Więc mówisz, że ja też dostaję białko z truskawkami. Super jedzenie!
Świetnie, moje ulubione owoce…
Dodatkowa porcja protein.
Czy rzeczywiście jest się czym martwić? W rozmowie z CCN Greg Loeb, entomolog i profesor na Cornell University tłumaczył:
Jeśli jesz świeże produkty, jesz robaki. Czasami my, entomolodzy, żartujemy, że „to tylko trochę więcej białka” (…) Ale tak naprawdę chodzi o to, że na większości owoców czy warzyw są takie organizmy. Zjedzenie tych robaków nie sprawi, że zachorujesz (…).
Pamiętajmy jednak o myciu warzyw i owoców przed spożyciem.
Źródło: media/ CNN
Autor: Sabina Obajtek