Truskawki i rabarbar to połączenie idealne. Zrób z nich kompot wg. przepisu Ewy Wachowicz!

Lato to czas, kiedy na naszych stołach dominują m.in. truskawki i rabarbar. Możemy piec z nimi ciasta, robić desery, a także ugotować z nich przepyszny kompot! Tak robi go Ewa Wachowicz.

Fot. Shutterstock

Kompot z rabarbaru i truskawek. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

Do ozdoby:

Jak zrobić kompot z rabarbaru i truskawek?

Na początku przygotowujemy owoce – dokładnie je myjemy, z truskawek usuwamy szypułki, a rabarbar obieramy i odcinamy zdrętwiałe szypułki. Wszystko kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do garnka. Dodajemy ksylitol i goździki. Dolewamy wodę, przykrywamy i czekamy, aż mikstura się zagotuje.

Następnie odstawiamy do ostudzenia i podajemy z przygotowanymi wcześniej plasterkami cytryny.

Smaczego!

fot. Shutterstock
 

Autor: Klaudia Dzięgiel

Komentarze
Czytaj jeszcze: