hity na MAXXa
hity na MAXXa

Truskawki i rabarbar to połączenie idealne. Zrób z nich kompot wg. przepisu Ewy Wachowicz!

Lato to czas, kiedy na naszych stołach dominują m.in. truskawki i rabarbar. Możemy piec z nimi ciasta, robić desery, a także ugotować z nich przepyszny kompot! Tak robi go Ewa Wachowicz.

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Kompot z rabarbaru i truskawek. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ½ kg rabarbaru,
  • ½ kg truskawek,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • woda,
  • 3 goździki.

Do ozdoby:

  • kilka plasterków cytryny.

Jak zrobić kompot z rabarbaru i truskawek?

Na początku przygotowujemy owoce – dokładnie je myjemy, z truskawek usuwamy szypułki, a rabarbar obieramy i odcinamy zdrętwiałe szypułki. Wszystko kroimy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do garnka. Dodajemy ksylitol i goździki. Dolewamy wodę, przykrywamy i czekamy, aż mikstura się zagotuje.

Następnie odstawiamy do ostudzenia i podajemy z przygotowanymi wcześniej plasterkami cytryny.

Smaczego!

fot. Shutterstock
 

Oceń ten artykuł 0 0