Jak zrobić domowy majonez?
Idealnym dodatkiem do sałatki, kanapki czy innych potraw jest majonez? Możesz zrezygnować ze sklepowych propozycji i szybko zrobić domową wersję popularnego sosu. To wcale nie jest trudne, by samemu go przgotować. Mamy dla Ciebie prosty przepis od Ani Starmach.
Przepis na majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Sos przygotowujemy w misce lub w słoiku. Ważne, by produkty były w temperaturze pokojowej.
- Wbijamy do niej jajko. Następnie dodajemy sól, pieprz, ocet i musztardę.
- Składniki łączymy, miksując je na bardzo niskich obrotach. Później powoli je zwiększamy. Sos możemy również wymieszać trzepaczką.
- Do masy stopniowo dodajemy olej, dalej mieszając.
- Im więcej dodamy oleju, tym majonez będzie gęstszy.
- Gdy majonez uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przekładamy do słoika przełóż majonez do miseczki lub słoika. I przechowujemy w lodówce.
- Trzeba pamiętać o tym, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.
Autor: Katarzyna Solecka