Czy końcówka banana jest trująca?
Banany to bardzo lubiane owoce, jednak panuje kilka powszechnych, błędnych przekonań na ich temat. Najsłynniejsze dotyczy ciemnej końcówki, o której mówi się, że jest siedliskiem bakterii. Niektórzy mówią, że w końcówkach bananów swoje jaja składają przeróżne robaki. To wszystko nieprawda! Końcówka banana jest jadalna tak, jak reszta owocu. Nie trzeba jej odcinać! Jej obecność to pozostałość po kwiecie bananowca. Następnym razem, kiedy sięgniecie po banana, wypróbujcie pewną sztuczkę z igłą. Zaskoczycie siebie samych, a także swoich znajomych. Sprawdźcie, dlaczego!
Wbij igłę w skórkę banana
Weź do ręki nieobranego banana i wbił igłę w skórkę tak, aby metal przeszedł przez owoc i zatrzymał się przy skórce po drugiej stronie. Teraz poruszaj igłą kilka razy, w lewo i w prawo. Kiedy to zrobisz, wyjmij igłę i wbij ją trochę wyżej. Ponownie poruszaj igłą. Wykonuj te czynności na całej długości banana. Gdy to zrobisz, ściągnij skórkę. Sam proces, jak i efekt można zobaczyć na filmie:
Banan został pokrojony jeszcze przed ściągnięciem skórki! Koniecznie podaj owoc w ten sposób znajomym, którzy nie będą mogli zrozumieć, w jaki sposób udało ci się podzielić banana bez wcześniejszego ściągnięcia skórki!