Składniki na wegetariańskie nuggetsy, czyli smażone boczniaki w panierce panko
- 400 g boczniaków
- Panierka panko
- 250 ml wody
- 190 g mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki chilli - jeżeli lubimy ostre potrawy
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie wegetariańskich nuggetsów, czyli smażonych boczniaków w panierce panko
- Boczniaki umyj i przelej gorącą woda. Osusz i pokrój na pół.
- W misce wymieszaj wodę, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Do głębokiego talerza wsyp panko.
- W głębokim garnku rozgrzej porządnie olej.
- Boczniaki obtocz w masie, a następnie w panko.
- Wrzucaj po kilka do garnka. Smaż około 1-2 minut - boczniaki mają być w kolorze złotobrązowym, a nie spalone.
- Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Smacznego!
Autor: Aleksandra Biłas