Jaja to bogactwo wartości odżywczych oraz nieodłączny element Wielkanocy. Są tak ważne w wielkanocnym koszyczku, ponieważ symbolizują życie. Podczas świąt to właśnie jaja są podstawą lwiej części potraw. Warto zadbać o to, by były jak najlepszej jakości. Ta zależy w głównej mierze od warunków, w jakich były hodowane kury, które je zniosły. Za najlepsze jakościowo i jednocześnie najzdrowsze dla człowieka uważa się tzw. zerówki. Jaja mogą być oznaczone numerem od 0 do 3 – co właściwie oznacza każdy z nich?
0 – chów ekologiczny
Dba o dobrostan zwierząt. Warunki prowadzenia tego chowu są ściśle określone. Kury muszą mieć dostęp do wolnych wybiegów i pastwisk. Jest to metoda chowu najbardziej zbliżona do warunków naturalnych.
1 – wolny wybieg
Chów prowadzony jest zwykle w małych stadach, gdzie zwierzęta mają dostęp do wolnego wybiegu i żywione są paszą znalezioną wokół gospodarstwa.
2 – metoda ściółkowa
Zwierzęta nie mają możliwości swobodnego poruszania się. Przemieszczają się tylko w obrębie ograniczonej przestrzeni kurnika, gdzie mają dostęp do gniazd oraz grzęd.
3 – metoda klatkowa
W trakcie całej hodowli ptaki pozostają w klatkach, gdzie mają dostęp do paszy i świeżej wody. Ta metoda chowu ogranicza zachowania typowe dla ptaków, co jest przyczyną stresu.
Teoria teorią, ale czy jajka ekologiczne, które zdecydowanie należą do najdroższych, są również najsmaczniejsze? Sprawdźcie test, w którym porównano wszystkie typy jaj – od tych najtańszych, z chowu klatkowego, po najbardziej ekologiczne z możliwych, których cena za sztukę wyniosła aż 5 złotych!