Krem czekoladowy z daktyli i chilli
SKŁADNIKI:
• 8 daktyli
• 150 ml ryżowego mleka
• pół tabliczki czekolady gorzkiej lub 3 łyżki kakao
• sok z połowy cytryny
• szczypta chilli
Daktyle ugotowałam w mleku. Rozpuściłam czekoladę (zamiast czekolady można dodać kakao), wszystko wymieszałam.
Mazurek
SKŁADNIKI (SPÓD):
• 100 g mąki ryżowej
• 100 g mąki kukurydzianej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 70 g masła klarowanego
• ja zamiast jajka użyłam siemienia lnianego, ale można wbić jajo
• 60 g syropu ryżowego
• soda, sól
SKŁADNIKI (MASA):
• 8 daktyli
• 150 ml śmietany ryżowej
• łyżeczka masła klarowanego
• 2 łyżki kakao
• 4 łyżki rumu
SKŁADNIKI (OZDOBY):
• powidła, czekolada, ozdóbki
Wszystkie składniki spodu dokładnie wymieszałam, lekko zmiksowałam. Pokroiłam na prostokąty, zrobiłam wałeczki wokół nich. Piekłam 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zostawiłam do pełnego ostygnięcia.
Daktyle ugotowałam w śmietanie, dodałam do nich resztę składników masy i wszystko zmiksowałam. Na chłodny spód wyłożyłam masę. Ozdobiłam porzeczkowymi powidłami i rozpuszczoną czekoladą.
Daktylowiec
SKŁADNIKI:
• 2 banany
• 8 daktyli
• 100 g mąki ryżowej
• 150 ml mleka roślinnego ( ja użyłam jaglanego)
• garść żurawiny
• owsiane ciastka bezglutenowe
• ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
• odrobina proszku do pieczenia bezglutenowego
• cynamon, gałka muszkatołowa
Daktyle podgotowałam w mleku. Wszystkie składniki oprócz żurawiny dokładnie wymieszałam i zmiksowałam, dodałam żurawinę. Piekłam ok. godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Pasztet z soczewicy
SKŁADNIKI:
• 250 g żółtej soczewicy
• 3 marchewki
• 10 małych pieczarek
• 1 czerwona cebula
• 100 g pestek dyni
• 2 łyżki siemienia lnianego złocistego (zamiast jaj)
• 5 łyżek płatków jaglanych
• szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, kurkuma, chilli, kolendra
Soczewicę ugotowałam 1:2 z wodą, solą i kurkumą. Marchew ugotowałam. Siemię wymieszałam z trzema łyżkami wody. Wszystko zmiksowałam. Pieczarki i cebulę poddusiłam na patelni, na maśle klarowanym. Wymieszałam wszystko z pestkami i przyprawami i zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, na to dałam masę, którą posypałam płatkami jaglanymi. Piekłam godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Faszerowane na zielono jajka
SKŁADNIKI (1 PORCJA):
• 3 jajka
• 150 g brukselki
• 1/2 pęczka koperku
• szczypta soli morskiej lub jodowanej
• szczypta pieprzu czarnego
Umyłam dokładnie brukselkę i ugotowałam ją na parze do miękkości. Posypałam solą i pieprzem i zblendowałam wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dolej troszeczkę wody). Sparzyłam jajka i ugotowałam je na twardo, po czym ostudziłam w zimnej wodzie. Następnie obrałam i przekroiłam na pół, wyjęłam żółtko, które następnie zmiksowałam z przygotowanym puree z brukselki. Pastą wypełniłam połówki białka i doprawiłam według smaku.
Jajka faszerowane pomidorem
SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB):
• 4 jajka
• 4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie
• 1 awokado
• sól morska
• pieprz czarny
• tymianek
Jaja ugotowałam na twardo. Przekroiłam je na pół i wyjęłam żółtka. Do miski włożyłam miąższ awokado, żółtka, pomidory oraz przyprawy. Zmiksowałam. Przełożyłam farsz do białek.
Przepisy autorstwa Anny Lewandowskiej pochodzą ze strony hpba.pl.