hity na MAXXa
hity na MAXXa

Wielkanocny mazurek daktylowo-czekoladowy według przepisu Anny Lewandowskiej

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już niedługo na naszych stołach zagoszczą pyszne potrawy. Anna Lewandowska postanowiła podzielić się przepisem na wielkanocny mazurek w trochę lżejszej wersji!

Mazurek daktylowo-czekoladowy

Składniki:

100 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g mąki ryżowej
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
70 ml syropu klonowego/miodu
80 ml masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka daktyli
2 łyżki kakao
1 puszka mleczka kokosowego
kilka sztuk migdałów
kilka sztuk jagód goji
garść chipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy i piecz około 15 minut. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj chipsami kokosowymi oraz jagodami goji.

Oceń ten artykuł 0 0