Las pełen grzybów. "Jak w grzybowym raju"
Sezon na grzyby w pełni! W tym roku wielu grzybiarzy może pochwalić się wyjątkowymi zbiorami. Ostatnio na facebookowej stronie "Lubuscy Łowcy Burz" udostępniono nagranie z lasu pełnego pięknych okazów. Ten widok robi wrażenie!
Takiego wysypu rydzy to jeszcze nie widzieliście. Marzenie każdego grzybiarza. Czechy - czytamy w opisie do nagranie Filipa Filip Maršala, które udostępniono na profilu Lubuskich Łowców Burz.
O mój Boże, to są najlepsze grzyby na świecie, kocham je jeść!! Toć to raj chodzić i zbierać grzyby i to jeszcze rydze
W życiu nie widziałam tak dużych. Zawsze zbierałam małe i piekliśmy na kuchni z solą. Pyszności
Jak w grzybowym raju!
Spotykam takie grzyby i zostawiam, wyznaje zasadę nie znam nie zbieram
Tylko, że my mieliśmy mleczaje rydze, a to są mleczaje świerkowe jak sam kręcący filmik powiedział. U mnie takich rydzów w opór, dziś byłam właśnie na grzybach. Prawie 2 kg grzybów od rydzów właśnie po koźlarzeKiedyś napotkaliśmy tako wysyp podgrzybka. Nie było gdzie nogi postawić tyle było grzybów - komentują internauci.
Mleczaj świerkowy - brat rydza, grzyb jadalny
Mleczaj świerkowy występuje w Polsce dość często. Jest jadalnym grzybem, który wyglądem przypomina popularnego rydza, jednak ma od niego gorszy smak.
- Nadaje się do bezpośredniego spożycia.
- Nie nadaje się do duszenia, można go przez krótki czas podsmażać.
- Nie nadaje się też do mrożenia, gdyż po rozmrożeniu gorzknieje.
- Lepiej go nie suszyć, bo po wysuszeniu staje się łykowaty.
- Można go marynować w occie lub oleju.
Autor: Katarzyna Solecka