Wszystko, co powinieneś wiedzieć o karpiu (i innych rybach), by już nigdy nie smakowały mułem czy błotem! 3 proste sposoby

Polacy bardzo chętnie wybierają potrawy z ryb i to nie tylko na wigilijną kolację. Faktem jest to, że najczęściej ten temat pojawia się w grudniu, gdy wiele osób zaczyna zastanawiać się, w jaki sposób przyrządzić np. karpia. Smażony, pieczony, w panierce, w galarecie? Przepisów jest mnóstwo. Jednak nawet najlepsze dodatki nie pomogą, gdy ryba smakuje... mułem. 

Karp z posmakiem mułu. Jak się pozbyć przykrego smaku?

Uwielbiasz ryby, jednak czasem ich przyrządzenie sprawia Ci kłopot? Marzysz o smacznym karpiu, jednak mimo starań danie ma posmak mułu? Jak się go pozbyć? Sprawdź domowe sposoby i raz na zawsze zapomnij o tym zmartwieniu! Najlepiej sprawdzają się stare patenty naszych babć.

3 proste sposoby na rybę z posmakiem mułu

Mleko. Rybę, którą chcemy podać na Wigilii wystarczy włożyć do półmiska, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy ją z mlecznej zalewy, przyrządzamy według ulubionych przepisów i z pewnością nie poczujemy nieprzyjemnego smaczku mułu.

Cebula i majeranek. Drugi sposób wymaga odrobinę więcej zaangażowania. Trzeba skroić cebulę w talarki. Następnie należy obłożyć karpia dość dokładnie przygotowanymi wcześniej plastrami. Posypać majerankiem i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Tarte warzywa. Trzecim sposobem jest obłożenie ryby warstwami startych warzyw. Na grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Obkładamy nimi karpia. Wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach „leżenia” karpia w takim towarzystwie niemiły posmak również powinien zniknąć.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze