- Co sprawia, że stek z polędwicy wołowej jest wyjątkowy?
- Jak przygotować stek na grillu?
- Przygotowanie mięsa z polędwicy wołowej na patelni
- Co wybrać: mięso średnio wysmażone czy inny poziom wysmażenia steka?
- Sekret przyrządzenia idealnego steka
- Gdzie najlepiej kupić kawałek mięsa z polędwicy?
Znajdziesz tu również informacje, jak wybrać odpowiedni stek z polędwicy oraz dowiesz się, dlaczego jakość mięsa stanowi klucz do sukcesu. Niezależnie więc od tego, czy na co dzień wybierasz mięso średnio wysmażone i masz już doświadczenie w przygotowywaniu steków, czy też dopiero planujesz przyrządzić swój pierwszy stek wołowy, na pewno znajdziesz tu przydatne porady, które ułatwią Ci cały proces.
Co sprawia, że stek z polędwicy wołowej jest wyjątkowy?
Polędwica wołowa to mięso pochodzące z rzadko używanego mięśnia wołowego, przez co charakteryzuje się wyjątkową delikatnością. Nic więc dziwnego, że wielu miłośników steków wybiera stek z polędwicy na specjalne okazje. Ten ceniony kawałek wołowiny idealnie nadaje się nie tylko na steki, ale można go również upiec lub wykorzystać do przygotowania tatara. Niezależnie od wybranego przepisu, dobra polędwica daje gwarancję jakości i doskonałego smaku.
W Polsce polędwicę wołową można zamówić online na stronie popularnego sklepu BBQ.pl. Dostępna w ofercie oryginalna wołowina z USA spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, jednak zróżnicowana oferta produktów może utrudnić zakupy niedoświadczonym klientom. Dlatego też osoby, które nie znają się na mięsie, mogą na początek postawić na sprawdzone produkty, które charakteryzują się wyjątkową soczystością i intensywnym smakiem mięsa. Są to amerykańska wołowina, która w zależności od wybranego produktu, klasyfikowana jest jako USDA PRIME (najwyższy poziom jakości w amerykańskiej klasyfikacji) lub USDA CHOICE.
W przypadku mięsa sklasyfikowanego jako USDA PRIME klient otrzymuje najwyższej jakości wołowinę, która wyróżnia się bardzo intensywną marmurkowatością. W przypadku USDA CHOICE jest to również wysokiej jakości wołowina o nieco niższym poziomie marmurkowości, która świetnie nadaje się do smażenia oraz grillowania. Chociaż stek z polędwicy zawsze smakuje doskonale, to warto wiedzieć, w jaki sposób prawidłowo przyrządzić to wyjątkowe mięso, aby można było w pełni delektować się jego smakiem. W domowych warunkach najczęściej stosuje się jedną z dwóch metod przygotowywania steków z polędwicy: smażenie steków na patelni oraz grillowanie.
Jak przygotować stek na grillu?
Jedną z najlepszych metod przygotowania steku jest wspomniane grillowanie. Chociaż proces może wydawać się prosty, poniżej prezentujemy cztery istotne kroki, dzięki którym mięso będzie miało idealny smak nawet podczas pierwszej próby kulinarnej. Dodając do tego najlepsze mięso na grilla, jakim jest wołowina marmurkowa dostępna w sklepie online, ma się gwarancję udanego steka.
- Odpowiednie przygotowanie mięsa - stek należy wyjąć z lodówki na pół godziny przed planowanym grillowaniem. Dzięki temu polędwica osiągnie temperaturę pokojową. W razie potrzeby można skorzystać z papierowego ręcznika, aby osuszyć mięso.
- Przyprawienie mięsa - dużą zaletą steków z mięsa najwyższej jakości jest to, że nie wymagają stosowania żadnych wymyślnych przypraw. Zamiast tego wystarczy natrzeć je delikatnie solą. Można także rozważyć dodanie niewielkiej ilości oleju, co zapewni przyprawom dobrą przyczepność do mięsa i uchroni przed przywieraniem do rusztu lub patelni.
- Grillowanie steku z polędwicy - mając przygotowane i przyprawione mięso, można przystąpić do grillowania. Ważne jest, aby grill został rozgrzany do wysokiej temperatury, a stek był grillowany przez około 3-4 minuty z każdej strony. Pozwoli to uzyskać średnio wysmażone mięso (medium rare). Stek z polędwicy to bardzo delikatne mięso i nawet marmurkowa amerykańska polędwica zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dlatego należy pamiętać aby nie „przeciągnąć” steka. Nie grillować go zbyt długo bo się przesuszy. Dla takiego steka zdecydowanie najlepsze są niskie stopnie wysmażenia. Tak delikatny stek będzie smakowity i rozpływający się w ustach nawet w poziomie wysmażenia „blue”.
- Odpoczynek po grillowaniu - przed podaniem grillowanego steku należy zdjąć go z grilla i odczekać pięć minut, aby soki mogły się równomiernie rozprowadzić po całym kawałku mięsa.
Jak widać, wcale nie potrzeba kupować żadnych dodatkowych składników ani dysponować dużą ilością czasu, aby można było przyrządzić w domu idealny stek. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na pożądany stopień wysmażenia (blue, rare, medium rare lub inny) i w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas grillowania.
Przygotowanie mięsa z polędwicy wołowej na patelni
Kolejną, równie popularną metodą przyrządzenia steku jest użycie patelni grillowej. Jej zaletą jest to, że praktycznie każdy ma taką patelnię w domu. Jeśli nawet nie patelnię typowo grillową to chociaż patelnię z grubym dnem. Dodatkowo mniej doświadczony grill master przy tej technice będzie miał także łatwiej zachować kontrolę nad temperaturą i czasem smażenia. Podobnie jak w przypadku grillowania, przygotowanie mięsa na patelni można sprowadzić do kilku najważniejszych kroków:
- Przygotowanie mięsa - na 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki i odczekać, co pozwoli mu nabrać temperatury pokojowej. Do osuszenia mięsa najlepiej wykorzystać ręcznik papierowy.
- Doprawienie mięsa wysokiej jakości - sól (najlepiej morska) wykorzystana do natarcia mięsa to wszystko, co jest potrzebne, aby uzyskać świetny smak.
- Smażenie mięsa na patelni - patelnię należy rozgrzać na średnim lub wysokim ogniu. Następnie dodać niewielką ilość oleju o wysokiej temperaturze dymienia (przykładem takiego oleju jest olej rzepakowy). Dla uzyskania średnio wysmażonego steku mięso powinno być smażone przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Pod koniec smażenia można dodać odrobinę masła i świeżych ziół np. rozmarynu, które wzbogacą cudownie aromat mięsa.
- Czas na odpoczynek - po zakończeniu smażenia mięsa pozostaje jedynie zdjąć stek z patelni i dać mu 5 minut na odpoczynek, aby uzyskać idealny smak.
Stosowanie się do tych kroków to prosty i skuteczny sposób na to, aby stek z polędwicy smakował tak, jak w dobrej restauracji. W takich miejscach trzeba się jednak liczyć z wysokimi cenami steków, dlatego dużo lepszą opcją jest skorzystanie z oferty sklepu specjalizującego się w doskonałej wołowinie od sprawdzonych dostawców i po prostu przygotować go samemu.
Co wybrać: mięso średnio wysmażone czy inny poziom wysmażenia steka?
Jedną z rzeczy, które mają największy wpływ na to, czy stek będzie smakował zgodnie z oczekiwaniami, jest dobranie czasu wysmażenia do własnych preferencji, dlatego wiele osób zadaje sobie pytanie, jaki powinien być poziom wysmażenia. Najczęściej wyróżnia się pięć różnych stopni wysmażenia wołowiny. Należy jednak pamiętać, że w przypadku grubego i ciężkiego kawałku mięsa konieczne może okazać się nieznaczne wydłużenie poniższych czasów. Działa to również w drugą stronę, więc przy cienkim steku o niewielkiej wadze można delikatnie skrócić czas smażenia. Poniższe propozycje czasów są odpowiednie dla steków o grubości około dwóch centymetrów i wadze nieprzekraczającej 150 gram:
- blue - propozycja dla odważnych i największych koneserów steków, czyli mięso surowe i zimne w środku oraz delikatnie przypieczone z zewnątrz. W celu uzyskania takiego stopnia mięso należy smażyć po minucie z każdej strony.
- rare - krwisty stek można uzyskać smażąc mięso z każdej strony poniżej dwóch minut.
- medium rare - średnio krwisty stek wymaga smażenia przez 2-3 minuty z każdej strony.
- medium - średnio wysmażone mięso potrzebuje nieco dłuższego smażenia. Każdą ze stron należy więc przetrzymać przez 3 do 5 minut.
- well done - dobrze wysmażone mięso należy smażyć z każdej strony powyżej 6 minut, przy czym nie zaleca się wydłużać tego czasu powyżej 8 minut.
Jeżeli chodzi o wybór najlepszej patelni do smażenia steków, odpowiednim wyborem jest patelnia żeliwna. W razie potrzeby można również skorzystać z patelni teflonowej, o ile jej powierzchnia nie została wcześniej zarysowana. Warto również pamiętać o prostym sposobie, w jaki można sprawdzić stopień wysmażenia. Wystarczy nacisnąć na stek i ocenić twardość mięsa. Im będzie ono twardsze, tym stopień wysmażenia jest większy.
Początkującym entuzjastom steków można polecić wybór medium rare, czy średnio krwistego steku. Dzięki temu mięso nie powinno odstraszać "surowością", jak w przypadku stopni blue oraz rare, a jednocześnie pozwoli cieszyć się pełnią jego soczystości i smaku. Zdaniem wielu smakoszy, medium rare pozwala uzyskać idealny balans pomiędzy surowością mięsa a wysmażeniem i tym samym zachować teksturę oraz smak wołowiny.
Sekret przyrządzenia idealnego steka
Przyrządzenie steka nie jest skomplikowanym procesem, ale drobne detale mogą mieć naprawdę duży wpływ na jego smak. Warto więc pamiętać o kilku rzeczach, dzięki którym można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Przede wszystkim przed przyprawieniem mięsa należy je osuszyć wspomnianym papierowym ręcznikiem. Może się to wydawać mało istotne, szczególnie że mięso będzie poddawane obróbce termicznej, ale smażąc lub grillując wilgotne mięso, nie da się uzyskać takiej samej skórki, jak w przypadku jego wcześniejszego osuszenia.
Kolejną poradą, którą warto zapamiętać, jest stosowanie termometru do mięsa. Ceny takich urządzeń zaczynają się już od 10-20 złotych, więc jest to niewielki wydatek, na który każdy może sobie pozwolić. Używając termometru, będzie można upewnić się, że mięso jest równomiernie wysmażone, co może okazać się dużym ułatwieniem dla niedoświadczonych osób. Nie można również zapominać o konieczności pozostawienia mięsa na pięć minut po zakończeniu smażenia. Odpowiedni odpoczynek po przeprowadzeniu obróbki cieplnej to kluczowy krok, dzięki któremu można uzyskać bardzo soczysty stek. Jest to związane z rozprowadzaniem się soków wewnątrz mięsa, co trwa kilka minut.
Decydując się na przygotowanie mięsa na patelni, najlepiej skorzystać z patelni grillowej. Najważniejszy jest w tym przypadku materiał, z jakiego jest wykonana patelnia. Patelnie grillowe są najczęściej patelniami żeliwnymi, co oznacza, że równomiernie rozprowadzają ciepło. Podczas smażenia przydadzą się również szczypce do obracania mięsa. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż obracanie steku widelcem, ponieważ przebicie mięsa mogłoby doprowadzić do utraty soków, które mają istotny wpływ na smak.
Gdzie najlepiej kupić kawałek mięsa z polędwicy?
Zamawianie mięsa online to duże udogodnienie dla osób, które lubią samodzielnie przygotowywać pyszne potrawy. Wybierając ofertę bbq.pl, można być spokojnym o jakość dostarczonego mięsa, a sklep mięsny słynie z ekspresowej realizacji zamówień. Perfekcyjne zabezpieczenie przesyłki zawierającej mięso na czas transportu sprawia, że zamówiona polędwica wołowa, wołowina sezonowana lub inne steki na grilla na pewno dotrą w idealnym stanie.
Oferta sklepu online z mięsem wołowym to również świetna opcja dla mieszkańców mniejszych miejscowości, gdzie najczęściej nie ma sklepu, który oferowałby mięso wysokiej jakości nadające się na steki. Dla klientów z dużych miast istotną zaletą jest natomiast to, że mogą w dowolnym momencie złożyć zamówienie, a przesyłka dotrze bezpośrednio pod wskazany adres. Przekłada się to na dużą oszczędność czasu i brak konieczności szukania idealnej wołowiny po różnych sklepach.
BBQ.pl oferuje wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę, wieprzowinę, drób oraz mięsa egzotyczne, a także bogaty wybór sosów, marynat i różnego rodzaju akcesoriów. W sklepie dostępne są karty podarunkowe, co może stanowić świetny prezent dla miłośników mięs. Firma regularnie współpracuje z najlepszymi restauracjami i delikatesami, co potwierdza doskonałą jakość oferowanego mięsa. Warto również zainteresować się encyklopedią mięsnych przepisów, która dostępna jest na sklepowym blogu. Można tu znaleźć wiele kulinarnych inspiracji, szczególnie że oprócz przepisów na steki są tu dostępne między innymi przepisy na burgery, tatara, carpaccio i wiele innych potraw.
Do najpopularniejszych produktów oferowanych przez BBQ.pl zdecydowanie zalicza się wołowina USA, którą wiele osób postrzega jako najlepsze mięso na steki. Wołowina amerykańska takich ras jak Black Angus, Wagyu czy np. Hereford to przede wszystkim gwarancja jakości smaku, co wynika z doskonałych warunków hodowli oraz starannej selekcji najlepszych ras. Ta wołowina premium to zdecydowanie mięso najwyższej jakości, które znane jest z intensywnej marmurkowatości (gęstej sieci tłuszczu śródmięśniowego). Najlepiej jednak przekonać się o tym samemu, szczególnie że zamawianie mięsa online jest bardzo proste, a szybka dostawa pozwoli cieszyć się kupionym mięsem w najszybszym możliwym czasie. Zamów steki online, a na pewno zaskoczy Cię, że wołowina kulinarna wysokiej jakości jest tak łatwo dostępna.