Zrób własną Nutellę! Szybki i prosty przepis na domowy krem czekoladowo-orzechowy

Nutella to prawdziwa uczta dla łasuchów – trudno jej się oprzeć, gdy kusi prosto ze słoika. Taki krem można też przygotować samodzielnie, w prosty i szybki sposób, bez zbędnych składników. I delektować się nim bez ograniczeń.

fot. Sham Clicks/Shutterstock

Zrób swoją Nutellę

Domowy krem czekoladowo-orzechowy według przepisu Rozkosznego to wspaniały sposób, żeby nie rezygnować z przyjemności. Popularny autor książek kulinarnych proponuje „lepszą Nutellę”, którą przygotujesz w 10 minut, bez kompromisów w smaku. Wystarczy kilka prostych składników:

Składniki (na 1 duży słoik):

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj czekoladowe mleko: W małym garnku podgrzej napój migdałowy. Niech zacznie lekko bulgotać, ale nie gotuj go zbyt długo. Gdy będzie gorący, zdejmij garnek z ognia i od razu dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
     
  2. Blenduj na gładki krem: Do blendera wrzuć uprażone orzechy laskowe, wlej przygotowane wcześniej czekoladowe mleko, dodaj miód oraz sól. Blenduj około 5 minut, aż masa będzie idealnie gładka. Nie przejmuj się, że krem jest rzadki i lejący się – zgęstnieje w lodówce.

    Jeśli masz tylko surowe orzechy, upraż je w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15 minut. Następnie używając ręcznika kuchennego, pocieraj nimi, aby pozbyć się gorzkiej w smaku skórki.
     
  3. Schłodź i ciesz się smakiem: Przelej krem do słoika - najlepiej takiego z zakrętką i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Gotowy krem przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Jak jeść?

Domową Nutellę możesz traktować dokładnie tak, jak klasyczny krem ze sklepu. Możesz ją jeść na grzance, naleśnikach, gofrach, z owsianką, wyjadać łyżką. Albo jak Rozkoszny – na kromce chleba na zakwasie, z odrobiną oliwy i płatkami soli morskiej.

Autor: Zofia Zając

Komentarze
Czytaj jeszcze: