Alarmujące wyniki badań! Sprawdź, czy twój makaron jest na tej liście

W najnowszym badaniu przeprowadzonym przez szwajcarski magazyn K-tipp wykryto ślady glifosatu – substancji, która jest klasyfikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza – w makaronach znanych marek. Upewnij się, czy twój ulubiony makaron jest w pełni bezpieczny.

fot. Shutterstock

Ślady glifosatu w makaronach

W ostatnich dniach wiele kontrowersji wywołało badanie opublikowane przez szwajcarski magazyn K-tipp, które wykryło obecność glifosatu w makaronie znanych marek. Glifosat, najczęściej stosowany herbicyd na świecie, od dawna budzi obawy ze względu na swoje potencjalne skutki zdrowotne. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała go jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi, co tylko podsyca dyskusje na temat jego obecności w żywności.

Cztery marki pod lupą

Jak czytamy na portalu polskiobserwator.de, badanie magazynu K-tipp wykazało, że ślady glifosatu znaleziono w czterech popularnych markach makaronu:


- Agnesi (tagliolini)
- Divella (spaghetti)
- Garofalo (spaghetti)
- Lidl Combino (tagliatelle).


Choć wykryte ilości nie przekraczają dopuszczalnych limitów, to jednak fakt obecności glifosatu w tak popularnych produktach wywołuje niepokój wśród konsumentów.

fot. Shutterstock

Co dalej z glifosatem?

Kwestia obecności glifosatu w żywności, w tym w tak podstawowych produktach jak makaron, z pewnością będzie wymagała dalszych badań i być może bardziej rygorystycznych regulacji. Do tego czasu, konsumentom pozostaje dokładne sprawdzanie etykiet i, o ile to możliwe, wybieranie produktów ekologicznych.

Źródło: polskiobserwator.de

Autor: Magdalena Łoboda

Komentarze
Czytaj jeszcze: