Jak odcedzić makaron bez poparzeń?
Jak najłatwiej oddzielić makaron od wody? Technik jest wiele, jednak nie wszystkie są bezpieczne, a pośpiech bywa złym doradcą. Często robimy to, przykrywając pokrywką garnek i przechylając go do zlewu - ten sposób nie jest najlepszą opcją. Dlaczego? Nitki makaronu wypadają przez szparkę, zamiast pozostać w naczyniu, a gorąca para bucha nam w twarz... Istnieje również spore ryzyko, że się poparzymy. Odcedzanie przez sitko jest o wiele wygodniejsze, jednak też pozostawia wiele do życzenia. Wkładamy je do zlewu, następnie wlewamy zawartość garnka - wrzątek może nas pochlapać, a makaron wyślizgnąć się z miski cedzakowej. Czy istnieje lepszy patent? Tak! Dowód na to możecie znaleźć na TikToku.
Trik z TikToka zaskoczył tysiące internautów!
Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na to, by oddzielić wodę od makaronu jest sitko włożone dnem do garnka! Woda spłynie spokojnie po krawędzi naczynia do zlewu i nie będziemy nią ochlapani. Makaron nie będzie miał miejsca na "ucieczkę". Pamiętajmy o tym, by nigdy nie odcedzać gorących płynów w swoją stronę, tylko w przeciwną - wówczas nie uderzy nas gorąca para i zminimalizujemy szanse na poparzenia. Zobaczcie, jak to powinno wyglądać i jakie to proste!
@athomewithshannon How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! #hack #lifehacks #learnontiktok #hacks #lifehack Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath
Autor: Katarzyna Solecka