Tego raczej na pewno się nie spodziewasz! Tak wygląda przekrój słoika i proporcje pięciu głównych składników, które składają się na przysmak dzieciństwa – olej palmowy, kakao, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku i cukier.
Dokładnie proporcje składników i receptura Nutelli są ściśle strzeżone przez producentów. Jednak z informacji zawartych w tabelce wartości odżywczych i na stronie internetowej wynika, że na 15g kremu przypada 8,5g cukru, a więc 400g słoik zawiera aż 227,2g cukru, czyli ponad połowę!
Pewnie słyszałeś już też o oleju palmowym, który znajduje się w składzie Nutelli. . Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej. A to właśnie dzięki niemu Nutella ma tak gładką konsystencję, do tego wydłuża okres przydatności do spożycia. Producenci kremu twierdzą zaś, że przy produkcji Nutelli wykorzystywany jest wysokiej jakości olej palmowy, który jest bezpieczny dla zdrowia. Oświadczenie mówiące o tym znajdziesz na polskiej stronie Ferrero. Jednak którym informacjom bardziej uwierzysz, pozostawiamy Tobie do wyboru.