Czy myć banany przed jedzeniem?
Mycie owoców, nawet tych, których skórki nie jemy, jest ważne z kilku powodów. Przede wszystkim, zapobiega to przenoszeniu bakterii i pozostałości pestycydów z owoców na inne produkty spożywcze, które przechowujemy razem w lodówce czy na blacie kuchennym.
fot. shutterstock.com
Biały nalot na bananach - co to jest?
Eksperci podkreślają, że należy myć wszystkie owoce i warzywa przed ich spożyciem, niezależnie od tego, czy zjemy ich skórkę, czy nie. Mycie może znacząco zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia naszej żywności niepożądanymi substancjami.
Ostatnio Katarzyna Bosacka - specjalistka, która od lat przygląda się bliżej produktom, które jemy - zwróciła uwagę na biały nalot na bananach. Co to jest? Na Instagramie obszernie omówiła tę kwestię.
Banany - najpopularniejsze owoce na świecie pryskane są masą pestycydyów - środków grzybo - i pleśniobójczych, owadobójczych i chwastobójczych.
Większość plantatorów uważa stosowanie pestycydów za kluczowe dla sukcesu uprawy bananów, jednak ekolodzy podkreślają ich szkodliwy wpływ na ludzi, rośliny, glebę i zwierzęta (krokodyle czy ryby).
Do tego tuż po ścięciu, każda kiść wrzucana jest do basenu wypełnionego konserwantami.
Na szczęście na owocach bananów znajduje się bardzo mało pozostałości pestycydów. Wynika to z faktu, że skórka jest gruba i chroni owoc. Mimo to, warto dokładnie myć banany przed spożyciem lub kupować te ekologiczne.
”Zabrudzenia, pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach, w trakcie obierania łatwo przedostają się na dłonie, a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed spożyciem”.
W przypadku, gdy banany są przechowywane w wilgotnych warunkach lub są uszkodzone, mogą zacząć pleśnieć. Pleśń może powodować biały nalot na powierzchni owocu, który może być szkodliwy dla zdrowia.
Autor: Katarzyna Solecka