Biały nalot na bananach - co to jest? I czy trzeba myć owoce przed jedzeniem?

Wiele osób zadaje sobie pytanie: "Czy naprawdę muszę myć banany?". Odpowiedź brzmi: tak! Chociaż banany i inne owoce o grubej skórce zazwyczaj obieramy przed spożyciem, to nie oznacza, że możemy pominąć etap ich mycia. Na skórkach tych owoców mogą gromadzić się niebezpieczne bakterie oraz ślady pestycydów, które łatwo przenoszą się na nasze ręce, a następnie na inne przedmioty lub żywność.

fot. shutterstock.com

Czy myć banany przed jedzeniem?

Mycie owoców, nawet tych, których skórki nie jemy, jest ważne z kilku powodów. Przede wszystkim, zapobiega to przenoszeniu bakterii i pozostałości pestycydów z owoców na inne produkty spożywcze, które przechowujemy razem w lodówce czy na blacie kuchennym.

fot. shutterstock.com

Biały nalot na bananach - co to jest?

Eksperci podkreślają, że należy myć wszystkie owoce i warzywa przed ich spożyciem, niezależnie od tego, czy zjemy ich skórkę, czy nie. Mycie może znacząco zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia naszej żywności niepożądanymi substancjami.

Ostatnio Katarzyna Bosacka - specjalistka, która od lat przygląda się bliżej produktom, które jemy - zwróciła uwagę na biały nalot na bananach. Co to jest? Na Instagramie obszernie omówiła tę kwestię.

Banany - najpopularniejsze owoce na świecie pryskane są masą pestycydyów - środków grzybo - i pleśniobójczych, owadobójczych i chwastobójczych.

Większość plantatorów uważa stosowanie pestycydów za kluczowe dla sukcesu uprawy bananów, jednak ekolodzy podkreślają ich szkodliwy wpływ na ludzi, rośliny, glebę i zwierzęta (krokodyle czy ryby).

Do tego tuż po ścięciu, każda kiść wrzucana jest do basenu wypełnionego konserwantami.

Na szczęście na owocach bananów znajduje się bardzo mało pozostałości pestycydów. Wynika to z faktu, że skórka jest gruba i chroni owoc. Mimo to, warto dokładnie myć banany przed spożyciem lub kupować te ekologiczne.

”Zabrudzenia, pojawiające się na skórkach owoców w trakcie transportu czy przechowywania w magazynach, w trakcie obierania łatwo przedostają się na dłonie, a stąd drobnoustroje chorobotwórcze mają już prostą drogę do naszych ust, jeśli nie zadbamy odpowiednio o higienę i nie umyjemy rąk przed spożyciem”.

W przypadku, gdy banany są przechowywane w wilgotnych warunkach lub są uszkodzone, mogą zacząć pleśnieć. Pleśń może powodować biały nalot na powierzchni owocu, który może być szkodliwy dla zdrowia. 

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: