Boczniaki po kaszubsku - pomysł na wegańskie święta
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się nie tylko z wyjątkową atmosferą, ale także z określonym menu. Dla wielu z nas nieodłącznym elementem świątecznego stołu są śledzie po kaszubsku. Dziś pokażemy Wam, jak można smacznie zastąpić to danie i przygotować jego wegański odpowiednik. Boczniaki po kaszubsku są równie pyszne i z pewnością skradną serca niejednego fana świątecznych potraw.
Boczniaki po kszubsku - przepis
Poniżej prezentujemy listę składników oraz przepis na boczniaki po kaszubsku. Gotowanie zajmie nam 30 minut, jeśli traficie na twardsze grzyby, ich obróbka może potrwać nieco dłużej, jednak z pewnością efekt jest tego warty. To danie można śmiało wykonać nawet dwa dni wcześniej i spokojnie odstawić je do lodówki. Fantastycznie smakują na ciepło i zimno.
Składniki na 4-6 porcji:
- 500 g boczniaków
- olej do smażenia
- 2 cebule (średnie)
- 7 suszonych śliwek lub 3 łyżki żurawiny
- 3 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżeczki oleju lnianego
- 2 ogórki kiszone
- sól do smaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Boczniaki myjemy, kroimy w paski i zaczynamy smażyć, nie mieszając. Po kilku minutach wlewamy ½ szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż grzyby zyskają złoty kolor i staną się miękkie. Następnie boczniaki odsączamy z tłuszczu przy użyciu ręczników papierowych.
Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w paski. Z patelni usuwamy nadmiar oleju (wystarczy łyżka) i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy śliwki, goździki, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz i wszystko smażymy jeszcze ok 2-3 minuty, aż cebula będzie całkiem miękka.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem ogórków i oleju lnianego. Uważajmy, dolewając ocet, dodawajmy go stopniowo, ponieważ różne rodzaje octu mają różną kwaśność. Całość dusimy około 3-5 minut, następnie zdejmujemy z patelni i po ostudzeniu dodajemy pokrojone w kostkę kiszone ogórki oraz olej lniany. Wszystko dokładnie mieszamy.
Autor: Konrad Lubaszewski