Które ciasta można mrozić?
Nie wszystkie ciasta nadają się do mrożenia. Do zamrażarki nie wkładajmy ciast z galaretkami, bitą śmietaną i bezą. Prawdopodobnie po rozmrożeniu rozpuszczą się i nie będą nadawały się do jedzenia.
Do zamrażarki możemy za to włożyć inne ciasta, o ile są już upieczone. Zamrozić możemy sernik, ciasto ucierane i drożdżowe, biszkopty, a nawet torty i ciasta z kremem. Do mrożenia nadają się też ciasta kruche i francuskie. Powinniśmy jednak wybierać do mrożenia te, które nie mają polewy czy lukru – wtedy nie stracą na jakości. Najlepiej zdjąć też z nich ozdoby takie jak świeże owoce czy bakalie. Musimy też pamiętać o tym, aby ciasto było świeże. Im świeższe ciasto zamrozimy, tym smaczniejsze będzie ono po odmrożeniu.
Jak mrozić ciasta?
Jak przygotować ciasto do mrożenia? Należy je szczelnie zapakować, na przykład w folię aluminiową. Jeśli jest to ciasto z kremem, lepiej wybrać pojemnik, który dodatkowo je zabezpieczy. Co ważne, ciasto pakujemy szczelnie nie tylko po to, aby się nie uszkodziło. Robimy to też po to, aby nie przeszło zapachem innych produktów, które są w zamrażarce.
Przy przygotowaniu ciasta do mrożenia warto od razu je poporcjować. Nie tylko będzie łatwiej je włożyć do zamrażarki, ale będzie to o wiele praktyczniejsze rozwiązanie przy rozmrażaniu. Ciasto w mniejszych kawałkach szybciej się rozmrozi oraz będziemy mogli wyjąć taki kawałek, jakiego akurat potrzebujemy. Nie powinniśmy mrozić ciast dłużej niż 3 miesiące. Im szybciej wyjmiemy je z zamrażarki, tym będą smaczniejsze. Jeśli będziemy chcieli odmrozić nasze ciasto, włóżmy je do lodówki na noc. Rano będzie gotowe do jedzenia.