Co zrobić, żeby pierogi się nie sklejały? Oto prosty przepis

Jak zrobić idealne pierogi? Sekret tkwi w miękkim cieście i odpowiedniej technice gotowania. Sprawdź, jakie błędy popełnia wielu Polaków i poznaj sprawdzone sposoby na to, by pierogi nie sklejały się i zawsze smakowały wyśmienicie.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi, żeby było miękkie? Prosty przepis

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi to podstawa udanego dania. Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a od nadmiaru wody może się kleić i rozpadać. Istotny jest też sposób wyrabiania.

Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450 lub 500, przesianie jej przez sito oraz użycie gorącej, ale nie wrzącej wody. Proporcje: około 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka gorącej wody, 1 łyżeczka soli i 1 łyżka oleju. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wyrabiać przez minimum 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilkanaście minut, by „odpoczęło” – to sprawi, że pierogi będą miękkie i nie będą się rozklejać podczas gotowania.

Czytaj także: Genialny przepis na pierogi od Magdy Gessler – prosty, szybki i nie do pobicia!

Oto najczęściej popełniane błędy. Dlatego nie wolno wrzucać pierogów do wrzącej wody

Pierogi powinny trafić do wrzącej, mocno osolonej wody. Jednak wielu Polaków popełnia błąd, wrzucając zbyt dużą liczbę pierogów na raz. W efekcie temperatura wody gwałtownie spada i pierogi gotują się zbyt długo, przez co mogą się rozgotować lub skleić. Pamiętaj, by gotować pierogi partiami – na każde 100 g pierogów przypada minimum pół litra wody. Im większy garnek, tym lepiej!

Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po gotowaniu i w zamrażarce?

Aby pierogi nie sklejały się po ugotowaniu, zaraz po wyjęciu z wody przełóż je na talerzu - jeden obok drugiego - i lekko przestudź. Możesz też delikatnie polać je rozpuszczonym masłem lub olejem. Jeśli planujesz zamrozić pierogi, ułóż je na tacy lub desce w jednej warstwie i wstaw do zamrażarki. Po zamrożeniu przełóż do woreczka – w ten sposób nie skleją się ze sobą podczas przechowywania.

Czytaj także: Nie ocet, nie sok z cytryny? Dodaj to do barszczu czerwonego, a nie straci koloru

 

Oceń ten artykuł 0 0