Czym zastąpić chleb w kanapkach? 5 zdrowych zamienników

Coraz więcej osób rezygnuje z chleba. Czym go zastąpić, przygotowując kanapki? Jest wiele zdrowych zamienników.

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Czym można zastąpić chleb?

Chleb to codzienność w wielu polskich domach, ale coraz więcej osób decyduje się na jego ograniczenie lub całkowitą eliminację z diety. Powody są różne: chęć zgubienia kilku kilogramów, ograniczenie węglowodanów czy nietolerancja glutenu. Na szczęście kanapki wcale nie muszą zniknąć z naszego jadłospisu. Na rynku i w domowej kuchni pojawia się coraz więcej pomysłowych zamienników pieczywa. Świetnie sprawdzają się warzywa, omlety czy domowe chlebki bez mąki. Takie rozwiązania są nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia.

Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”

Z czego robić kanapki, aby nie jeść chleba? 5 zamienników

  • Liście sałaty rzymskiej lub lodowej – to klasyka wśród osób na diecie. Chrupiące liście idealnie zastępują kromki chleba, a do środka możesz włożyć ulubione składniki: wędlinę, ser, hummus czy warzywa. Takie kanapki są lekkie, niskokaloryczne i pełne witamin.
  • Plastry ogórka lub cukinii – grubsze plastry warzyw to świetna baza na mini-kanapki. Doskonale komponują się z pastą jajeczną, twarożkiem czy plasterkiem wędliny. 
  • Papryka pokrojona w plastry – duże kawałki papryki (najlepiej czerwonej lub żółtej) są naturalnie chrupiące i słodkie. Możesz smarować je pastami, układać na nich plasterki gotowanego jajka czy ulubionego sera. 
  • Pieczarki portobello – ich duże kapelusze po lekkim podpieczeniu świetnie zastępują bułki do kanapek. Wystarczy dodać ulubione składniki, by stworzyć sycącą przekąskę na ciepło.
  • Chlebek z kalafiora lub omlet jajeczny – dla tych, którzy tęsknią za tradycyjną formą kanapki. Domowy chlebek z kalafiora lub cienki omlet to świetna baza dla różnych dodatków. Są sycące, bogate w białko i idealne na śniadanie lub lunch.

Czytaj także: Puszyste naleśniki bez mąki i mleka. Wystarczą te dwa składniki!

 

Oceń ten artykuł 0 0