Dieta a odporność. Co jeść?

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie? Zdecydowanie tak. Eksperci zwracają uwagę na to, że dieta ma ogromny wpływ na odporność. Co pomaga w walce z wirusami?

Co wzmacnia odporność?

Co wspomaga naszą odporność? W ramach cyklu "Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM" eksperci z dziedziny dietetyki i gastroenterologii zwracają uwagę na to, jak dużą rolę w utrzymaniu dobrej odporności odgrywa codzienny jadłospis. Jak mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec:

Talerz powinniśmy projektować w taki sam sposób, jak do tej pory: połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, 25 procent źródła białka, 25 procent węglowodany złożone.

Eksperci podkreślają również, że powinniśmy dostosować skład posiłków do sezonowych produktów.

fot. shutterstock.com

Błonnik i ciepłe posiłki

Profesor Grażyna Rydzewska z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie przypomina o ważnej roli błonnika w naszej diecie.

Nie ma nic lepszego dla naszych jelit niż błonnik

- podkreśla.

Zaleca ona spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, co jest ważne nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.

W chłodniejsze dni warto również postawić na gorące posiłki, które nie tylko rozgrzeją, ale również mogą pomóc kontrolować podjadanie. Dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec zachęca do eksperymentowania z rozgrzewającymi przyprawami i podawania posiłków na ciepło.

Pamiętaj o odpowiednich proporcjach

Wyżej wspominaliśmy o odpowiednich proporcjach na talerzu: jego połowę powinny zajmować warzywa i owoce, 25 procent źródła białka, 25 procent węglowodany złożone. Specjaliści przypominają, że odpowiednie komponowanie codziennej diety, jest niezwykle ważne. W sezonie jesienno-zimowym pamiętajmy o warzywach korzeniowych i kiszonkach, wiosną o nowalijkach, a latem o sezonowych produktach. Na przykład: dostępne przez cały rok jabłka, bogate w witaminy i składniki mineralne, mogą stanowić doskonałą podstawę zdrowego jadłospisu. Jak zaznacza Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:

Dobry nawyk to cztery, pięć porcji warzyw i owoców dziennie

- co może znacząco przyczynić się do poprawy naszej odporności i ogólnego stanu zdrowia.

W trosce o nasze zdrowie, nie zapominajmy o odpowiedniej diecie, która może okazać się naszym największym sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi infekcjami. Warto zatem słuchać rad ekspertów i czerpać z bogactwa, jakie oferują nam sezonowe produkty.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: