Co wzmacnia odporność?
Co wspomaga naszą odporność? W ramach cyklu "Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM" eksperci z dziedziny dietetyki i gastroenterologii zwracają uwagę na to, jak dużą rolę w utrzymaniu dobrej odporności odgrywa codzienny jadłospis. Jak mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec:
Talerz powinniśmy projektować w taki sam sposób, jak do tej pory: połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, 25 procent źródła białka, 25 procent węglowodany złożone.
Eksperci podkreślają również, że powinniśmy dostosować skład posiłków do sezonowych produktów.
fot. shutterstock.com
Błonnik i ciepłe posiłki
Profesor Grażyna Rydzewska z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie przypomina o ważnej roli błonnika w naszej diecie.
Nie ma nic lepszego dla naszych jelit niż błonnik
- podkreśla.
Zaleca ona spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, co jest ważne nie tylko w sezonie jesienno-zimowym.
W chłodniejsze dni warto również postawić na gorące posiłki, które nie tylko rozgrzeją, ale również mogą pomóc kontrolować podjadanie. Dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec zachęca do eksperymentowania z rozgrzewającymi przyprawami i podawania posiłków na ciepło.
Pamiętaj o odpowiednich proporcjach
Wyżej wspominaliśmy o odpowiednich proporcjach na talerzu: jego połowę powinny zajmować warzywa i owoce, 25 procent źródła białka, 25 procent węglowodany złożone. Specjaliści przypominają, że odpowiednie komponowanie codziennej diety, jest niezwykle ważne. W sezonie jesienno-zimowym pamiętajmy o warzywach korzeniowych i kiszonkach, wiosną o nowalijkach, a latem o sezonowych produktach. Na przykład: dostępne przez cały rok jabłka, bogate w witaminy i składniki mineralne, mogą stanowić doskonałą podstawę zdrowego jadłospisu. Jak zaznacza Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:
Dobry nawyk to cztery, pięć porcji warzyw i owoców dziennie
- co może znacząco przyczynić się do poprawy naszej odporności i ogólnego stanu zdrowia.
W trosce o nasze zdrowie, nie zapominajmy o odpowiedniej diecie, która może okazać się naszym największym sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi infekcjami. Warto zatem słuchać rad ekspertów i czerpać z bogactwa, jakie oferują nam sezonowe produkty.
Autor: Katarzyna Solecka